ISTRAŽIVANJE POKAZALO Strahovlada smanjuje produktivnost

Uporedba tradiocionalnih i modernih firmi

SrnaKultura straha na radnom mjestu smanjuje produktivnost, a radnici u firmi u kojoj se strogo poštuje hijerarhija gubiće vrijeme na ispunjenje zahtjeva i birokratiju, pa neće moći da se fokusiraju na važnije poslove, rezultati su najnovijeg istraživanja.

 Studija Čertered menadžment instituta /Chartered Management Institute/, sa sjedištem u Londonu, uporedila je tradicionalne firme u kojima vlada stroga hijerarhijam sa onima u kojoj su radnici vlasnici.

Utvrđeno je da radnici koji imaju udjela u vlasništvu kompanije primjenjuju vrijednosti kao što su poštenje, povjerenje i hrabrost. 

Devet od deset radnika u ovakvoj firmi reklo je da je njihovo rukovodstvo "demokratsko" i "vizionarsko", dok je u tradiconalnim firmama taj odnos bio dvostruko manji.

Radnici u tradicionalnim firmama opisivali su četiri puta više svoje menadžere kao "dominante i zapovjedničke, ljude koji koriste kontrolu i prisilu", piše "Dejli mejl".

Utvrđeno je, takođe, da šefovi u manjem procentu donose poslovne odluke zasnovane na "slijepom praćenju korporativnih propisa" kada zaposlenike vide kao jednake, tvrde istraživači.

"Kada ljudi rade u atmosferi straha i birokratije onda preduzetništvo trpi. To znači pad prihoda i profita, a povećanje troškova", navodi se u studiji.

NA VRH

Podijeli članak na