LIFESTYLE

Slučaj za Ginisa: Nestali milioni koje je pohranio u banci?

Günter Püschmann, biznismen iz Wuppertala, ostao bez miliona

Redakcija

31.12.2016

Njemački biznismen je kod UBS-a AG (United Bank of Switzerland), najveće švicarske banke sa sjedištima u Zürichu i Baselu, pohranio stotine kilograma zlata. Kad je zlato htio nazad, saznao je da je ono nestalo. 

Günter Püschmann, biznismen iz Wuppertala je 1980-ih i 1990-ih godina zlato deponirao u bankama u Švicarskoj i Kanadi. U banke je pohranio hiljade kilograma zlatnih kovanica i poluga.

Püschmann je 1956. pobjegao u Zapadnu Njemačku, a zlato je pohranio za slučaj da će morati pobjeći iz Njemačke.

Sve do pada Berlinskog zida bojao se da će Sovjeti zauzeti Njemačku.

Njegovo zlato danas bi vrijedilo 43 miliona franaka. Banke s kojima je Püschmann sarađivao danas su dio UBS-a. No u UBS-u tvrde da ne znaju gdje je Püschmannovo blago. Ono je nestalo. Püschmann je godinama preko advokata pokušao vratiti svoje zlato.

Prije svoje smrti, a umro je ove godine, 81-godišnji Püschmann je odlučio cijeli slučaj objaviti u javnosti. Tvrdio je da je USB u Kanadi uzela njegovo blago. U banci tvrde da je to laž.

Navodno je banka Püschmannovo zlato iskoristila kako bi pokrila gubitke prilikom transakcija deviza.

Advokati banke tvrde da je Püschmann 1990-ih godina krenuo u posao s devizama, ali da je izgubio 10 milijuna dolara. Ako je to i istina, poduzetniku su u banci trebali ostati još milioni. Banku je tužio 1998. godine, ali bez uspjeha. Povukao je veze, platio najbolje advokate, ali zlato nije dobio nazad.

Püschmann je osiromašio i na kraju je živio od rente od 1.400 eura. Njegov sin je rekao da je otac psihički propao, piše Spiegel.

Ove je godine završio u bolnici, ali se borio sve dok nije umro 8. maja od moždanog udara. Iza njega su ostali dugovi i porodica je jedva prikupila novac za njegov sprovod.  

No pitanje je i dalje ostalo, gdje je Püschmannovo zlato?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.