NESVAKIDAŠNJA REAKCIJA

Profesorica joj rekla da su joj hlače prekratke, a studentica se skinula

Index.hr

10.5.2018

Studentica Letitija Čai sa Univerziteta Cornell skinula se u donje rublje prilikom prezentacije seminara, nakon što ju je profesorica prozvala zbog kratkih hlača.

Letitija se u subotu svukla ispred kolega studenata i profesora tog prestižnog univerziteta, a kako je rekla, na to ju je potaknula profesorica Rebeka Magor (Rebekah Maggor), koja je ranije te sedmice, tokom probne prezentacije, rekla da su Letitijine hlačice prekratke za fakultet.

Snimku svlačenja Letitia je objavila na Facebooku, kao i opis razgovora s profesoricom koji mu je prethodio. Kako je rekla, nosila je plavu košulju i odrezane hlačice od trapera.

- Prva stvar koju mi je profesorica rekla bila je: „To ćeš nositi?“ Ona, bijela žena, rekla mi je: „Hlačice su ti prekratke.“ Profesorica mi je rekla, pred cijelom dvoranom, da odvlačim muške poglede sa sadržaja svoje prezentacije na svoje tijelo. Rekla je da šaljem poruku svojom odjećom. Odgovorila sam joj da neću mijenjati svoju odjeću kako bi se ona ili neko drugi osjećao ugodnije - napisala je.

Dodala je da se muški student na razmjeni složio s profesoricom, nakon čega je odlučila napustiti dvoranu. Kasnije je profesorica došla do nje i pitala je što bi njena majka rekla na odjeću koju nosi.

- Moja mama je feministica, profesorica rodnih i seksualnih studija. Njoj ne smetaju moje kratke hlačice - odgovorila je Letitia.

- Ne govorim svojim studentima šta da nose niti im definiram šta je prihvatljiva odjeća. Jednostavno ih zamolim da razmisle i donesu svoju odluku - rekla je Magor za ''Cornell Sun''.

Nakon toga 11 od 14 studenata koji su bili na probnoj prezentaciji objavilo je zajedničko saopćenje u kojem su objasnili da se profesorica krivo izrazila, no da je samo željela naglasiti "važnost profesionalizma u određenim javnim situacijama". Tri studenta koji saopćenje nisu potpisali bili su Letitia, student na razmjeni i student koji tog dana nije bio na nastavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.