FAN FUDBALA

Baka koja ima 71 godinu: Ići ću na stadion dok ne umrem

Svaki meč prati s tribina

Redovna na tribinama. Screenshot

CDM

16.12.2018

Brojne su predrasude kada je riječ o odnosu žena prema fudbalu, ali vremenom ih je sve više koje ruše stereotipe. Jedna od njih je definitivno i 71-godišnja Hanim Olcer iz mjesta Bozujuk, nadomak turskog grada Bilecika. Olcer ima osmero djece, 45 unučadi i velika je zaljubljenica u fudbal.

Za razliku od brojnih muškaraca kod kojih se ljubav prema fudbalu svodi samo na praćenje utakmice putem televizije, Olcer, iako je ušla u osmu deceniju, svaki meč lokalnog kluba Iskospora prati s tribina. Prati sve utakmice, uključujući i gostujuće.

Rodom je iz Bitlisa, a u razgovoru s jednim novinarom prisjetila se mladosti kada je na radiju slušala utakmice Bešiktaša, za koji i danas strastveno navija. Osim toga, njen sin je prije četiri godine osnovao lokalni klub Iskospor, čija je, također, navijačica i prati sve utakmice ovog kluba.

Koliko je za Olcer fudbal u životu uvijek značio pokazuje i podatak da je jednom od sinova dala ime Fejaz, po nekadašnjem čuvenom fudbaleru Bešiktaša. Nažalost, sina Fejaza izgubila je dok je imao samo godinu. Ona ističe kako se njena ljubav prema fudbalu nikada nije ugasila. 

- Već četiri godine odlazim na svaku utakmicu našeg kluba Iskospora. Ići ću na svaku utakmicu sve dok ne umrem - kazala je Olcer.

Predsjednik fudbalskog kluba Iskospor Ibrahim Olcer se, također, prisjetio djetinjstva i ljubavi prema fudbalu.

- U to vrijeme nismo imali televiziju. Slušali smo utakmice preko radija. Majka je uvijek pažljivo slušala. Potom smo kupili TV prijemnik i tako smo pratili utakmice. Porodično smo ljubitelji fudbala. Moji sinovi igraju fudbal. Majka prati sve utakmice, na domaćem ili gostujućem terenu. Nastane svađa kada joj kažem da ne ide na utakmice - ispričao je bakin sin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.