ZANIMLJIVOSTTI Inovacija u medicini

Naučnici razvili test koji za 10 minuta može utvrditi ima li pacijent rak

Pruža odgovor na pitanje da li ili ne pacijent ima kancerogene ćelije

6yka.com
26.12.2018 18:05

Test koji otkriva prisustvo raka

Foto: Ilustracija

Naučnici su razvili univerzalni test za rak koji može detektirati oboljenje na osnovu krvotoka pacijenta. Riječ je o testu koji potencijalno oboljenje otkriva kroz tečnost koja mijenja boje u prisustvu malignih ćelija koje se mogu nalaziti bilo gdje u tijelu, i to za manje od deset minuta.

Ovaj test je još u razvojnoj fazi, ali predstavlja radikalnu promjenu u pristupu otkrivanja raka koji bi proces otkrivanja oboljenja mogao učiniti jednostavnom procedurom za ljekare.

- Glavna prednost ove tehnike je što je jeftina i veoma laka za upotrebu, tako da bi se na klinikama vrlo lako usvojila u praksi - rekla je Laura Karakosa (Carrascosa), istraživač sa Univerziteta Kvinslend.

Test ima nivo reakcije od 90 posto, što znači da otkriva od 90 od 100 slučajeva raka, sa 10 posto lažno pozitivnih.

Zamišljeno je da služi kao inicijalna provjera za rak, dok bi doktori u slučaju pozitivnih rezultata pristupili preciznijim ispitivanjima.

- Naša tehnika je alat koji doktore može informirati da pacijent potencijalno ima rak, ali potrebne su detaljnije analize da bi se identifikcirala vrsta raka i faza u kojoj se nalazi - rekla je ona.

Tim istraživača iz Kvinslenda je otkrio da se DNK sa ćelijama raka i "normalni" DNK drugačije zadržavaju na metalnim površinama. To im je omogućilo da razviju test koji će razlikovati zdrave od bolesnih ćelija, čak i na osnovu malih uzoraka DNK koji se nađu u krvotoku.

- Ovaj test bi se mogao koristiti u kombinaciji s drugim testovima i da postane alat za uspostavljanje dijagnoze koji bi mogao uputiti i na vrstu raka i fazu u kojoj se nalazi - rekla je Karakosa.

Tagovi

Rak Nauka Test
NA VRH