MINUTA

Zoljevi dijagrami nisu selo u Španiji!

Zna se, naime, da horoz koji glasno zakukuriče, prvi završi u loncu

Piše: Bakir Hadžiomerović

21.12.2018

Odlazeći premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj u sudijskom je vremenu mandata pokazao raskošni talent za humor, šegu i pošalicu. Ali, nema više vremena za bilo što - vrisnuo bi u mikrofon legendarni komentator Mladen Delić samo da je nekim čudnovatim čudom doživio jučerašnju press konferenciju, gdje je premijer verbalnim bravurama pokušao amnestirati nerazumnu odluku o povlačenju Nacrta kantonalnog budžeta iz skupštinske rasprave. 

„Veliki sabur je bio kod nas. Primali smo udarce do zadnjeg trenutka, nije bilo više smisla odgovarati. Ne znaju oni one dijagrame, to je za njih špansko selo", profesorski je, maltene, razriješio nedoumice i utišao kritičare. Da nam, dakle, Zolja nije, ostatke naših zatucanih kantonalnih života proveli bismo u srednjovjekovnom neznanju.  

Pogrešno uvjereni da na krajnjem jugu Španije, tamo u sunčanoj Andaluziji, između stoljetnih stabala maslina i nepreglednih čokota vinove loze sorte merlot, u postojbini flamenka i koride, još i danas egzistira tajnoviti dijagram, špansko selo skriveno od moderne civilizacije. I nepostojeće ishodište zanesenih kantonalnih zastupnika takozvane sarajevske šestorke.

„Politika vam je čudo. Ja sam u politici dugo“, ne prestaje Zolj s verbalnim zakucavanjima. Ako politika jeste čudo, konsekventno tome i odlazeći premijer čudo je jedno. Inače, važnu konferenciju za novinare obilježit će i kratki performans federalnog ministra unutrašnjih poslova, poznatog stranačkog vojnika na privremenoj otkomandi u skupštinskom klubu kantonalne SDA.  

Iako je planirao kompletan događaj dostojanstveno prešutjeti, te autoritetom vlastitog sebe dodatno dramatizirati aktuelni trenutak, Aljoša Čampara, ipak, nije odolio iskušenju. „Ovo je prvi put da nam je ovako velik“, egzaltirano će opisati erektirane (prora)čunske proporcije SDA za 2019. godinu.

Uz glavni federalni pendrek do neslućenih se visina podiglo premijerovo samopouzdanje. Šarao je i prozivao, kritikovao i prijetio. Iscrpljen vatrenim nastupom, na kraju će umorno prepoznati „teatar apsurda na sceni“ i priznati da mu je pomalo žao građana Sarajeva. Zna se, naime, da horoz koji glasno zakukuriče, prvi završi u loncu. Zašto bi, molićulijepo, premijer Zolj bio izuzetak?  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.