MINUTA

Djeca su vojska najjača!

Dušmani, naprosto, koriste svaku situaciju da nam dodatno zagorčaju život

Piše: Bakir Hadžiomerović

11.4.2019

Naravno da brutalna zloupotreba djece u nacionalističke svrhe nije originalni balkanski proizvod, međutim, pojava je na ovim prostorima još uvijek poprilično živahna. Pogledajte samo najnoviju provokaciju sa nastupom takozvane reprezentacije Republike Srpske na nekakvom svjetskom fudbalskom prvenstvu za srednjoškolce, koje se ovih dana održava u Beogradu.  

Tamo je, dakle, u društvu dvadeset i tri međunarodno priznate države zaigrala i jedna nepostojeća selekcija, sa nepostojećim grbom na nepostojećem reprezentativnom dresu, ispod nepostojeće zastave, uz taktove nepostojeće državne himne pouzdano nepostojeće države. 

Jedan od kolovođa ovog političkog igrokaza, bivši odbojkaš i predsjednik Saveza za školski sport Srbije, javno se zakitio vlastitim zaslugama povodom drskog ugrožavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine. „Uspio sam se izboriti da učestvuju djeca iz Republike Srpske. Takmičenje s vršnjacima iz cijelog svijeta je velika stvar za njih“, pohvalio se nabrijani Željko Tanasković, prije nego će požderati zvrk topčiderskog bureka sa sirom.

Premalo je nazvati skandaloznim izostanak adekvatne reakcije legalnih učesnika spornih sportskih igara na okolnosti širenja lažnih vijesti i falsificiranja nepobitnih činjenica u režiji beogradskih mutikaša. Stoga je Ministarstvo civilnih poslova BiH u protestnom pismu optužilo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije za rušenje cjelovitosti i integriteta naše države. Nikakav odgovor nije uslijedio.

Velikosrpski, niti (brendirano u Karađorđevu) velikohrvatski napadi na bosanskohercegovački ustavni poredak neće prestati pošto se ceremonijalno spusti zavjesa na beogradsko prvenstvo za zloupotrijebljenu djecu. Dušmani, naprosto, koriste svaku situaciju da nam dodatno zagorčaju život. I sve to pred očima stranih moćnika koji amaterski glume da ne vide šta se iz komšiluka i susjedstva paralelno servira. Diplomatsko stanje kroz gusto granje isto je k'o u proljeće devedesettreće.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.