MINUTA

Društvo stranačkih podrepaša

Taoci smo administrativne hobotnice, neumjerenost u rashodima pouzdano vodi u bankrot

Piše: Bakir Hadžiomerović

23.4.2019

Državne institucije najčešće su društveno beskorisne. To nam je poznato! Uglednici iz državnih institucija redovno se namiruju iz budžeta. I taj film predugo gledamo! Poslije oktobarskih izbora na proračunske jasle uhljebljeno je više stotina novih stranačkih podrepaša. Nek' im je sretno novo radno mjesto, uz pasijans na službenom laptopu. 

Kad vlast zbrinjava kadrove, onda su pozicije, funkcije, opisi konkretnih zaduženja dokazano varijabilne kategorije. Izmišljaju se, tako, krucijalne potrebe i neodložni poslovi da bi se privilegiranima namjestili stabilni ugovori na neodređeno. Država je, znamo, najpoželjniji poslodavac. Lahak pos'o, a parali!

Taoci smo administrativne hobotnice. Neumjerenost u rashodima pouzdano vodi u bankrot. Nekidan je neko lucidno poentirao: Givikt bi pokvarili, a Japan dekintirali! Da je, bogdo, puste dokolice, pa na miru i pedantno poredati sve takozvane administrativce situirane uz ublehaška obrazloženja. Možda bi se konačno (samo)uvjerili u opravdanost mudrosti da tamo gdje počinje stranka, prestaje logika.

„Duboka država“ služi najprljavijim talovima i najprivatnijim interesima. To jeste nepresušni izvor finansijskog zbrinjavanja rodbine, prijatelja, stranačke kamarile, međutim, nijednom društvu takvo stanje neće donijeti niti zrno boljitka. Naprotiv, razarajuće su posljedice klijentelizma i nepotizma u svijetu gdje je korupcija matrica ponašanja. Što se, dakle, Bosne i Hercegovine konkretno tiče, spasa nam nema, propasti nećemo!

P. S. Pitalo malog Alana Forda šta će biti kad poraste. Prvo ću se, kaže, učlaniti u SDA, a potom preko štele uvaliti u javnu firmu. Jer bolje je živjeti na budžetu sto godina nego jedan dan biti nezaposlen. Kraj strip(tiz)a.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.