MINUTA

Budi oflajn, štrajkuj onlajn!

Nek' vam je sretna internet-konekcija, dragi ublehaši

Piše: Bakir Hadžiomerović

30.4.2019

Spontano se, eto, potrefilo pa da uoči Međunarodnog praznika rada piloti aviokompanije „Scandinavia Airlines“ (SAS) započnu generalni štrajk. Otkazano je nekoliko stotina letova, putnici su prizemljeni. Hiljadu i četiristo pilota očigledno neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Traže povećanje plata i povoljnije uvjete rada.  

Inače, pilot u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj mjesečno zaradi oko devet hiljada eura. Više čak i od preplaćenog bosanskohercegovačkog parlamentarca, ali i direktorskog guzonje iz nerealnog državnog sektora. Džaba sve, neke ptice neće da polete. U predmetnom slučaju, to su SAS-ovi avioni, koje nema ko zaverglati.

I dok se skandinavsko nebo odmara od moćnih mašina i kerozina, na brdovitom Balkanu vrše se završne pripreme za svečani doček 1. maja, datuma tradicionalno predodređenog za krkanje i druženje. Dan je to kad jaganjci utihnu, a roštilji zamirišu.

Ove godine, međutim, vremenska prognoza ne ide naruku slavljenicima. Kiša s grmljavinom, a ponegdje i proljetnim snijegom, pokvarit će prvomajske uranke i kolektivne pijanke. Meteorolozi preporučuju ostanak kod kuće. Daleko od ražnja, ćumura i dima.

Ipak, situacija nije totalno beznadežna. Zahvaljujući inicijativi pojedinih odgovornih sindikalista, prvomajske praznike barem je moguće kreativno provesti. Skromno i u krugu porodice, uz kućne kompjutere, laptope, pametne telefone. I uključiti se beskompromisno u onlajn kampanju za popravljanje robovlasničkog statusa zaposlenica i zaposlenika u sektoru trgovine te uslužnih djelatnosti.

Potrebno je tek snimiti adekvatan video, napisati komentar, poslati kritički stav, rimovati pjesmuljak ili prigodnu recitaciju, a organizatori garantiraju da će najkreativnije radove velikodušno proslijediti Fadilu Novaliću.

Očekuje se, zato, masovna podrška genijalnom projektu utemeljenom na vrijednostima i tehnologijama 21. stoljeća. Jer, korisnije je izmišljati besmislene projekte nego izaći na ulicu i boriti se za ponižene. Vlast koja ima ovakve sindikate, ne treba se brinuti za budućnost. Onda, nek' vam je sretna internet-konekcija, dragi naši ublehaši.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.