KOLUMNE

Nijemac Bosancima otkriva tajne njihove domovine

Ličnost dana Robert Hofman

Autor:Al. B.

19.3.2015

Goražde u posljednjih nekoliko godina postaje sve zanimljivija arheološka destinacija u BiH. Brojna otkrića, koja su tek djelimično bila poznata prije dolaska njemačko-bosanskog tima arheologa i studenata, svjedoče o kontinuitetu života na obalama Drine. Goražde se tako može pohvaliti da je bilo naseljeno i prije 7.000 godina ili da su na lokalitetu Jagnjilo kod današnjih Zupčića živjeli prvi poljoprivrednici u regionu.

Ovih dana arheolozi su skeniranjem zemljišta otkrili i strukture neolitskog naselja u Hubjerima, ali i ostatke vile starije od 1.800 godina, što je dokaz da je ljepota Drine privlačila različite kulture i narode.

Sve to, vjerovatno, ne bi bilo moguće bez upornosti, lobiranja, truda Roberta Hofmana (Hofmann), stručnog saradnika Instituta za prahistoriju Univerziteta u Kilu (Kiel), koji je ranije istraživao i lokalitet Okolišta u centralnoj Bosni. Prve radove u Goraždu inicirao je prije pet godina i otad ne prestaje njegovo interesiranje za taj dio naše zemlje.

Osim što Bosancima otkriva tajne koje su hiljadama godina bile skrivene pod njihovim nogama, ovaj Nijemac angažira i studente, afirmirajući tako arheologiju i među mladima u našoj zemlji.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.