KOLUMNE

Priznanje za životno djelo

Muharem Omerdić

Autor:A. Nu.

4.6.2015

Muharem Omerdić dobitnik je povelje „Hasan Kaimija“ za životno djelo u 2015. godini, koju dodjeljuje Organizacioni odbor 13. „Kaimijinih susreta“. 

Riječ je o nagradi koja će ovom vjerskom velikanu biti dodijeljena danas u Zvorniku, a koja se dodjeljuje istaknutim osobama koje su svojim djelima iz oblasti književnosti i znanosti obilježile vrijeme u kojem su djelovale, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Islamske zajednice i BiH.

Omerdićev rad, koji je na funkciji šefa Vjersko-prosvjetne službe IZBiH proveo tri godine, krasi činjenica da je vjerske interese stavljao uvijek ispred ličnih, kao i da se zalagao za islamsku kulturnu baštinu. Ovom nagradom Omerdić se pridružio ranijim dobitnicama Nijazu Alispahiću, Abdulahu ef. Budimliji, Muhamedu Filipoviću, Ismetu ef. Spahiću...  

Magistar Omerdić rođen je 13. avgusta 1949. godine u mjestu Pulac kod Travnika. Objavio je više od 400 originalnih radova iz područja akaida, fikha - islamskog šerijatskog prava, pedagogije, islamske kulturne baštine... Objavio je i 13 knjiga, recenzent je više od 100 knjiga raznih autora. Trenutno živi u Sarajevu. Oženjen je i ima tri kćerke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.