LIČNOST DANA

Strašni iza objektiva

Još u vrijeme opsade znao je da će doći dan kada će njegove fotografije prikazati sav pakao Sarajlija

Kovačević: Rodni grad nikad nije zaboravio

Piše: A.Ho.

11.4.2019

Milomir Kovačević Strašni, jedan od najpoznatijih fotoreportera u BiH, s pariskom adresom, dobio je na manifestaciji "Modul Memorije" priznanje za doprinos kulturi sjećanja, a tom prilikom prikazan je i film specijalno snimljen o njemu. 

To nije slučajno. Zaslužio je Strašni i mnogo više. Kad nečije slike obiđu svijet i podignu svijest o ratnim dešavanjima i stradanjima u Sarajevu, kad su one decenijama poslije svjedok jednog vremena i bit će zauvijek, čovjek iza tog objektiva i treba dobiti zasluženu nagradu. 

Preselio se davno u Pariz, grad ljubavi, ali svoje Sarajevo nikad nije zaboravio. Kad god i gdje god može, Kovačević s bezgraničnom ljubavlju priča o BiH i rodnom gradu. Toliko izložbi mu je posvetio.

Otvorio je i izložbu u galeriji „Zvono“ pod nazivom „I vozila ubijaju, zar ne“. Stare, limene, izrešetane kutije na ulicama grada. Kome bi do Strašnom palo na pamet da fotografira ulice i predmete dok ljudi stradaju. A znao je da će doći dan kad će ih pokazati i prikazati sav pakao Sarajlija.

Milomir Kovačević rođen je 1961. u Sarajevu. Fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom fotoklubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama i kulturnim događanjima u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.