REPREZENTACIJA

Košarkaške "Zmajice", ohrabrene trijumfom u Rusiji, žele pobjedu i nad Švicarskom

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021.

Košarkaške "Zmajice" žele pobjedu nad Švicarskom. Fena

Fena

16.11.2019

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon pobjede nad reprezentacijom Rusije, kojom je započela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine u Francuskoj i Italiji, sutra u Sarajevu dočekuje selekciju Švicarske.

Selektor Goran Lojo kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je velika čast pobijediti u ambijentu kakav im je bio u Rusiji, ali napominje da se sutra mora pristupiti ozbiljno iako u ovom slučaju preuzimaju ulogu favorita.

Istaknuo je da stoji iza 12 igračica bh. reprezentacije te je potvrdio da su one najbolje što Bosna i Hercegovina ima u ljudskom i igračkom smislu te je izrazio očekivanje da će sutra dvorana biti puna da primi sve zainteresirane kako bi im se pružila podrška.

- Pobjedom otvoriti kvalifikacije je odlično, ali moramo se posvetiti sutrašnjoj utakmicu, kao i narednima, koje igramo s Estonijom i dočekujemo Rusiju naredne godine - dodao je.

Najbolja u reprezentaciji BiH u utakmici protiv Rusije bila je Džonkel Džons (Jonquel Jones) sa 29 poena i 16 skokova, a posebno je ostala upečatljiva trojka u posljednjoj minuti, kojom je reprezentaciji BiH donijela prednost od četiri poena.

Džons je istaknula danas da joj je bilo izuzetno igrati s Rusijom, ali je izrazila očekivanje da će i sutra odigrati dobru utakmicu te se i ona nada da će dvorana u Sarajevu biti ispunjena.

Osim Džons, u selekciji BiH istaknula se i Marica Gajić, koja je postigla 17 poena, ali i ona je danas naglasila da se fokus sada premješta na sutrašnju utakmicu, a izrazila je mišljenje da će u Rusiji nakon takve utakmice pogled na žensku košarku promijeniti.

- Trudit ćemo se da sutra ostvarimo što veću koš-razliku, jer nas je pola koša dijelilo od učešća u velikom takmičenju ranije tako da ćemo i sada dati sve od sebe - najavila je.

Kapitenka BiH Milica Deura istaknula je da su košarkašice u Rusiju otišle kako bi cijelu BiH učinile ponosnom, ali je utakmica bila teška. No, nakon nje su dobile mnogo poruka podrške.

- Selekcija Švicarske nije za potcijeniti, spremit ćemo se, a uz veliku borbenost i želju očekujem pobjedu - dodala je Deura.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan kaže da je uspjeh iz Rusije veliki poslije mnogo godina. Dodala je da su igračice ostavile srce na terenu, ali i da je sutrašnja utakmica od izuzetne važnosti i dolazi nakon što su igračice iz Rusije putovale 26 sati, jer avion jučer nije mogao sletjeti na Sarajevski aerodrom.

Tim menadžer Razija Mujanović ocijenila je da nije bilo lako dobiti Rusiju, a pola koša razlike to izuzetno potvrđuje, ali je, i pored teške situacije, u kojoj je Rusija bila favorit, napravljen podvig na njihovom terenu.

Kad je u pitanju atmosfera u timu, košarkašice su potvrdile da je ona na nivou te da se uvijek raduju zajedničkom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.