LIFESTYLE

Ovih devet činjenica o Sjevernoj Koreji vjerovatno niste znali

Avaz.ba

27.9.2017

Za ovih devet činjenica smatra se da jako dobro opisuju Sjevernu Koreju, zemlju koju se često opisuje kao izoliranu i potpuno odvojenu od 21. stoljeća, piše BBC.

Brojke vezane uz ovu državu često se temelje na procjenama, ali one nam mogu otkriti mnogo toga o životu u toj zemlji.

Osnovana 1948.

Kim Il Sung osnovao je Sjevernu Koreju 1948. godine i njegova dinastija od tada vlada zemljom, a vlast se prenosi s oca na sina.

U istom periodu Južna Koreja upravljala je sa šest republika i nosila se s revolucijom, nekoliko pučeva i tranzicijom na slobodne i poštene izbore.

Zemlju je vodilo ukupno 12 predsjednika.

Jedna mreža

U Sjevernoj Koreji, koja ima 25 miliona stanovnika, samo tri miliona ima mobilni telefon, dok u Južnoj Koreji ima više pretplata na mobilni telefon (51 milion) nego stanovnika.

U Sjevernoj Koreji postoji samo jedna mobilna mreža "Koryolink", iako se postavlja još jedna mreža "Byol".

Uz to, stanovnici Sjeverne Koreje imaju pristup samo "privatnom" internetu zemlje, zatvorenom intranetu koji djeluje na nacionalnom nivou, a izvještaji iz 2016. sugerišu da Sjeverna Koreja ima samo 28 registriranih domena.

Nedostatak hrane

Istraživanja su pokazala da su muškarci iz Sjeverne Koreje niži tri do osam centimetara od onih u Južnoj Koreji.

Stručnjaci tvrde da to nije zbog genetike i siromaštva, nego se pretpostavlja da bi to moglo biti zbog nedostatka hrane i hranjivih namirnica.

Uredne ceste

Fotografije iz glavnog grada Sjeverne Koreje Pjongjanga često pokazuju široke i uredne brze ceste bez prometa, ali izvan grada situacija je potpuno drugačija.

Od 25.554 kilometara cesta, prema podacima iz 2006., samo je tri posto ili 724 kilometra, zapravo popločano.

Procjenjuje se i da samo 11 na 1.000 stanovnika posjeduje auto, pa su na autobuskim stanicama zacijelo veliki redovi.

Izvoz ugljena

Sjeverna Koreja znatno se oslanja na izvoz ugljena za očuvanje ekonomije, ali teško je izmjeriti pravu vrijednost tržišta ugljena u toj zemlji, jer podaci dolaze iz zemalja koje uvoze ugljen.

Najviše se izvozi u Kinu, koja je zabranila uvoz u februaru 2017. godine, iako su sjevernokorejski brodovi s ugljenom viđeni tamo i nakon zabrane, pa se ispituje učinkovitost tih sankcija.

Jednako imućne

Do 1973. Koreje su bile jednako imućne, a nakon toga je Južna Koreja razvila industrijsko carstvo, s globalnim preduzećima poput Samsunga i Hyundaija, a Sjeverna je stagnirala.

Četvrta vojska

Smatra se da Sjeverna Koreja ima četvrtu najveću vojsku na svijetu, iako je tek 52. zemlja po broju stanovnika.

U vojsku se značajno ulaže, a gotovo svaki muškarac mora proći neku vrstu vojne obuke.

Duži život

Smatra se da stanovnici Južne Koreje žive duže od onih u Sjevernoj. To je vjerovatno zbog niza perioda gladi u 90-im godinama u Sjevernoj Koreji i nedostataka hrane, zbog čega po očekivanoj starosti zaostaju za Južnom za 12 godina.

Stopa rađanja

Stopa rađanja u Južnoj Koreji 2017. godine postala je rekordno niska, iako se zemlja već cijelu deceniju bori za njeno povećanje.

Potrošila je oko 70 milijardi dolara na bonuse za djecu, bolje plaćene dopuste i tretmane protiv neplodnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.