LIFESTYLE

Prije 50 godina bili su najbogatiji na svijetu, a sad jedva preživljavaju

Ostrvo Nauru u zapadnom Tihom okeanu

Avaz.ba

28.9.2017

Prvih 27 izbjeglica danas je napustilo pacifički otok Nauru i krenulo za Los Anđeles, nakon što su Australija i SAD postigle sporazum o prebacivanju izbjeglica s malenih ostrva Manaus i Nauru.

Na ta dva otoka nalaze se kampovi gdje su Australijanci smještali one koji su brodom pokušavali da dođu do kontinenta-države, a prema njihovim strogim zakonima nisu smjeli da budu smješteni u Australiji. 

Kompleksa historija

Umjesto da primi ljude, Australija je plaćala Papui Novoj Gvineji i Nauruu, tokom prošle četiri godine oko 10 milijardi dolara, da smjeste tražioce azila u kampovima, piše Večernji list.

Iako je u fokusu svjetske javnosti posljednjih godina zbog toga što je postala australijski otok za smještanje izbjeglica, država Nauru, površine 21 kilometar kvadratni, ima vrlo kompleksnu historiju, a naseljena je posljednjih 3.000 godina. Najbliže "komšije" stanovnicima tog ostrva udaljene su 300 kilometara, na otoku Kiribati.

U mnogim tekstovima se ističe da je Nauru, u 19. stoljeća njemačka kolonija, a do sredine 20. australijski protektorat, nekada bio najbogatije mjesto na svijetu. Zbog toga što je "napravljen" dobrim dijelom od fosfata, u slavnim danima 60-ih godina 20. stoljeća je gotovo potpuno "ogoljen" zbog vrijednog materijala koji se izvozio širom svijeta.

U godinama nakon proglašenja nezavisnosti 1968., Nauru je imao drugi najveći BDP po glavi stanovnika u svijetu - veći je imala samo Saudijska Arabija.

Međutim, materijala za prodaju i novca je nestalo, korumpirane vlade su se redale jedna za drugom i bogatstvo se istopilo. Slijedile su godine nevjerovatne nemaštine.

Ostali bez novca

Država je doslovno ostala bez novca, centralna banka je bankrotirala, njihova imovina u inostranstvu je zaplijenjena, a država je postala raj za "perače novca".

Zbog nemilosrdnog rudarenja uništena je priroda, i kada je nestalo fosfata, nezaposlenost je skočila na nevjerovatnih 90 posto. Nauru je u 21. stoljeća zavistan od međunarodne pomoći kako bi ekonomski opstao.

Zbog toga je Australija i mogla da ucijeni tu državu kako bi primila njihove tražioce azila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.