ZVJERKA

Znate li odakle potječe izraz "krokodilske suze"

Alo

19.5.2018

To je frazem koji znači lažno sažaljenje, lažno saosjećanje, krajnje licemjerje. Za čovjeka koji se pretvara da je ojađen i ožalošćen zbog nečije nesreće, a ustvari se potajno tome raduje, koji javno oplakuje žrtvu vlastitog nasilja ili spletke, kaže se da lije (ili roni) krokodilske suze.

Postoje mnogobrojne životne situacije na koje se odnosi taj izraz, jer ljudi često, umjesto stvarnog sažaljenja i pomoći onima koji su u nevolji, bezdušno i pretvorno liju krokodilske suze. Potrebno je kazati nekoliko riječi o tome kako je nastao taj neobični izraz.

Krokodil je strašna zvijer, krvoločna i bezdušna, pa je čudno da može uopće da plače, a kamoli da nekoga žali, makar i uz pretvaranje. Zato je, na prvi pogled, teško shvatiti kako su, onda, lažne suze povezane upravo sa krokodilom.

Međutim, razloga za to ima.

Krokodil zaista ponekad plače, ali ne od tuge i žalosti, već zato što su mu suzne i pljuvačne žlijezde u tijesnoj vezi, pa kad proždire plijen, refleksno suzi, pušta krupne suze. Narodi koji žive u krajevima gdje ima krokodila zapazili su tu pojavu, pa su počeli da vjeruju da krokodili oplakuju svoje žrtve.

Otuda, onda, i izraz krokodilske suze, sa značenjem „lažne suze”, „lažno sažaljenje”.

Pored krokodilskih suza postoji i izraz krokodilski smijeh, sa značenjem „lažan, neiskren smijeh”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.