ISPOVIJESTI

Amanda Lindhaut preživjela 15 mjeseci silovanja i mučenja

Lindhaut: Mislila da je u pitanju pljačka

Avaz.ba

9.8.2018

Novinarka Amanda Lindhaut (Lindhout), koja je preživjela otmicu, mučenja i silovanje u Somaliji, nakon deset godina šutnje odlučila je otkriti kako je izgledalo 15 mjeseci pakla u zatočeništvu te zašto je odlučila ne oduzeti sebi život.

Pravi pakao

Lindhaut je 2008.otišla u Somaliju, gdje je i oteta, skupa s tadašnjim dečkom, fotografom Najdželom Brenanom (Nigel Brennan). Njihovi otmičari tražili su oko milion i po eura otkupnine od njihovih porodica uz prijetnju da će ih, u suprotnom, dekapitirati.

- Sjećam se da sam isprva pomislila da je u pitanju samo pljačka, a čak sam i naivno pomislila da se mogu pričom izvući iz svega. Ali, ubrzo sam shvatila da je to tek početak – kazala je Lindhaut.

U sljedećih 15 mjeseci par je doživljavao svakodnevna premlaćivanja, izgladnjivali su ih, a nakon što su ih razdvojili, počeo je pravi pakao za Amandu. Silovali su je svakodnevno, a živjela je u mračnoj sobi okovana lancima. Kako je vrijeme prolazilo, uvjeti su bili sve gori, a novinarka je pomišljala da uzme britvu i prereže sebi vrat.

 Mračna soba

- Dok sam razmišljala o samoubistvu, ugledala sam ptičicu kako veselo skakuće i pomislila kako je to znak i odustala sam. Želja da sebi oduzmem život je nestala i nikad se više nije vratila. Odlučila sam preživjeti bez obzira na sve i kazala sam samoj sebi da ću ponovo biti slobodna i vidjeti porodicu – rekla je Lindhaut.

Konačno, nakon 460 dana zatočeništva i pakla, par je pušten nakon što su njihove porodice nekako uspjele skupiti novac za otkupninu.

- Godinama nisam mogla vjerovati da sam napokon slobodna. I dalje sam mislila da sanjam te da ću se probuditi okovana lancima u mračnoj sobi - istakla je Amanda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.