VELIKA BRITANIJA

Kotes isplatila sebi godišnju plaću od 299 miliona eura

Njena plaća veća je 9.500 puta od prosječne plaće u Velikoj Britaniji, 1.700 puta od one koju prima premijerka Tereza Mej

Kotez: Rekordna isplata. CNN

Avaz.ba

25.11.2018

Deniz Kotez (Denise Coates, 51) iz Velike Britanije, multimilijarderka i šefica kladioničarske kompanije “Bet365”, isplatila je sebi nevjerovatnih 299 miliona eura prošle godine, što je rekordna isplata za nekog direktora britanske kompanije. 

Kotez je tako srušila rekord koji je sama postavila godinu ranije, kad je sebi isplatila 245 miliona eura.

Njena plaća veća je 9.500 puta od prosječne plaće u Velikoj Britaniji, 1.700 puta veća od one koju prima premijerka Tereza Mej (Theresa May), 27 puta veća od one koju prima direktor “Applea” Tim Kuk (Cook) i više nego dvostruko od ukupne plaće čitave nogometne momčadi kluba Stouk siti.

Predsjednik britanskih Liberalnih demokrata Vins Kejbl (Vince Cable) oštro je prozvao Kotez zbog njenog finansijskog paketa koji izaziva zazubice, a koji je nazvao neodgovornim i pretjeranim.

- U bilo kakvim okolnostima teško je to opravdati, ali još više kad novac dolazi od ljudi koji se bore s kompulsivnim kockanjem. Ovoj industriji potrebna je strožija regulacija - zaključio je britanski političar.

U kritikama mu se pridružio laburistički zastupnik Džonatan Ešvort (Jonathan Ashworth) te i drugi kritičari, koji su ovu plaću nazvali odvratnom i skandaloznom. Oni su istaknuli činjenicu da se broj britanske djece između 11 i 16 godina koja imaju problem s klađenjem, učetverostručio u samo dvije godine i kako ih sada ima 55.000.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.