IDEJE

Gejts: Nuklearnom energijom protiv klimatskih promjena

Posebno napomenuo da su globalne emisije stakleničkih plinova porasle u 2018. godini

Kompanija „TerraPower“ razvija koncept nuklearnih reaktora. Ilustracija

Avaz.ba

11.1.2019

Bilijarder, filantrop, čuveni tehnološki mag i osnivač „Microsofta“ Bil Gejts (Bill Gates) okrenuo se jačem zagovaranju nuklearne energije. Smatra, kako je nedavno napisao na svom blogu, da je nuklearna energija idealno rješenje za hvatanje ukoštac s klimatskim promjenama i trenutno je u potrazi za novim partnerom u kompaniji „TerraPower“, u kojoj je suvlasnik.  

 Malo otpada

Kompanija, inače, razvija koncept nuklearnih reaktora, koji bi kao gorivo mogao koristiti prirodni uranij. Gejts ju je pokrenuo prije deset godina, koristi siguran pristup i proizvodi vrlo malo otpada.

- Svijet treba raditi na mnogim rješenjima kako bi zaustavio klimatske promjene. Napredna nuklearna elektrana jedno je od takvih rješenja i nadam se da ću uvjeriti američke vođe da uđu u igru - napisao je Gejts.

Posebno je napomenuo da su globalne emisije stakleničkih plinova porasle u 2018. godini. Za njega, kako je sam napisao, to samo potvrđuje činjenicu da je jedini način za sprečavanje najgoreg scenarija klimatskih promjena postizanje novih pomaka u čistoj energiji.


Gejts: Raditi na rješenjima. Ilustracija

- Neki ljudi misle da imamo sve potrebne alate i da smanjivanje troškova obnovljivih izvora poput sunca i vjetra rješava problem. Drago mi je vidjeti kako solarna energija i vjetar postaju jeftiniji i trebali bismo ih koristiti gdje god ima smisla. No, to su ograničeni izvori i malo je vjerovatno da ćemo uskoro imati super jeftine baterije, koje će nam omogućiti pohranu dovoljne količine energije za ono vrijeme kada sunce ne sija ili kada vjetar ne puše - jasan je Gejts u svom blogu

 Izvor energije

Također je dodao da na električnu energiju otpada samo 25 posto ukupnih emisija te da treba riješiti i ostalih 75 posto. Gejts smatra da je nuklearna energija idealna za suočavanje s klimatskim promjenama, jer je to jedini izvor energije bez ugljika, dostupan 24 sata dnevno. Problemi s današnjim reaktorima, kao što je rizik od nesreća, mogu se riješiti inovacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.