ZANIMLJIVO

Ovo je najbogatiji bjegunac na svijetu: Dilera i teroristu za kojim je raspisana potjernica stoljeća niko ne smije da uhapsi

On kontroliše 75 posto svjetske trgovine heroinom, ali ima i druge poslovne interese

Vođa kriminalne organizacije. You Tube

Telegraf.rs

29.1.2019

Zloglasni indijski kriminalac Davud Ibrahim Kaskar (63) je gangster, diler droge i mafijaš iz Mumbaj, nalazi se na drugom mjestu liste najtraženijih bjegunaca na svijetu, a prema posljednjim medijskim špekulacijama, krije se u luksuznom bunkeru u Karačiju u Pakistanu. 

On kontroliše 75 posto svjetske trgovine heroinom, ali ima i druge poslovne interese, uključujući dijamante, zlato i nekretnine. Njegovo bogatstvo je navodno deset puta veće od bogatstva Osame bin Ladena, a podaci iz 2015. godine pokazuju da je ono procijenjeno na 6,7 milijardi dolara. 

Kaskar (63) je vođa indijskog organizovanog kriminalističkog sindikata D-Kompani, koji je osnovao '70-ih godina. Davuda traži Interpol zbog optužbi za ubistvo, iznudu, trgovinu drogom, terorizam i razne druge kriminalističke radnje.

Indija i SAD 2003. proglasile su ga za globalnog teroristu i ponudile nagradu od 25 miliona dolara za njegovo hapšenje zbog organizovanja bombaških napada u indijskom gradu Bombaju 1993. godine.

Ibrahim je 2011. godine zauzeo treće mjesto na FBI listi najtraženijih bjegunaca na svijetu, a nakon hapšenja El Čapa, skočio je na drugo mjesto.

Prema "Forbsu", Davud Ibrahim je jedan od najbogatijih gangstera svih vremena, a 2015. njegova imovina procjenjena je na 6,7 milijardi dolara. Samo je ozloglašeni krijumčar droge Pablo Eskobar iz Kolumbije, prema "Forbsu", zaradio više od njega, a 1989. godine njegova imovina procjenjena je na 9 milijardi dolara.

Ibrahim je imao imovinu vrijednu 450 miliona dolara samo u Velikoj Britaniji, a navodno je investirao u više od 50 objekata u različitim zemljama.

"Indija today" objavila je da on posluje u Indiji, Pakistanu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Turskoj, Francuskoj, Španiji, Maroku, Kipsu, UAE, Južnoj Africi, Šri Lanci, Nepalu, Tajlandu, Maleziji i Singapuru. 

Mediji prenose da njegova zarada u Indiji od ilegalnih poslova nije potpuno presušila, a navodno 40 posto zarade dolazi upravo iz ove zemlje. Njegov glavni posao u Indiji je printanje lažne indijske novčanice.

Još jedan posao koji i dalje cvjeta jeste ilegalna trgovina dijamantima iz Južne Afrike. Većina dijamanata dolaze u Indiju radi sječenja i poliranja.

Ko je zapravo Kaskar

Iako je njegov otac bio šef policije, a majka domaćica, Ibrahim je krenuo stranputicom, kada je tokom odrastanja na lokalitetu Dongri u Mumbaju došao u kontakt sa bandom mafijaša Haji Mastana. Sa svojim bratom Šabirom formirao je D-Kompani.

Vjeruje se da Ibrahim kontroliše veliki dio havala sistema, često korišten nezvanični sistem za prenos novca i doznaka izvan pogleda zvaničnih agenata. Mnoge operacije ove organizacije su u Indiji. 

Ministarstvo finansija SAD imenovalo je Ibrahima za teroristu u okviru svog programa međunarodnih sankcija, čime je efektivno zabranjeno američkim finansijskim entitetima da rade sa njim i zapline imovinu za koju se smatra da je pod njegovom kontrolom.

Ibrahimov sindikat koristio je iste rute za krijumčarenje iz južne Azije, Afrike i sa Bliskog istoka koje je koristila i teroristička organizacija El- Kaida i prema nekim informacijama, one su bile zajedničke.

U izvještaju se također navodi da je njegov sindikat uključen u velike pošiljke narkotika u Velikoj Britaniji i zapadnoj Evropi. 

Vjeruje se da je Ibrahim imao kontakte i sa liderom Al Kaide, Osamom bin Ladenom, a krajem devedesetih godina Ibrahim je otputovao u Afganistan pod talibanskom zaštitom. Sindikat je konstantno težio da destabilizuje indijsku vladu kroz nemire, terorizam i građansku neposlušnost.

Osumnjičen je i da je imao veze sa drugim terorističkim organizacijama, a 2002. godine bio je povezan sa finansiranjem napada u Gudžaratu u Indiji i Laškar-e-Taibe, jednom od najvećih i najaktivnijih islamističkih militantnih organizacija u južnoj Aziji.

Godine 2006. indijska vlada je Pakistanu predala listu od 38 najtraženijih kriminalaca, uključujući Ibrahima. Krajem novembra iste godine deset pripadnika Ibrahimove bande uhapšeno je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odakle su deportovani.

Smatra se da je Ibrahim organizirao bombaške napade u Bombaju u martu 1993. godine. Tada je došlo do eksplozije čak 12 bombi. Koordinisani napadi, izvedeni u znak osvete za ranije nemire koji su ubili puno ljudi, bili su najrazorniji u historiji Indije i prve takve serijske eksplozije u svijetu. U jednodnevnom napadu poginulo je 257 ljudi, a 713 je povrijeđeno.

"Indija today" objavila je da je obezbijedio logistiku i za napade na Mumbaj u novembru 2008. godine. Tada je došlo do niza od 12 koordiniranih napada i pucnjava u trajanju od četiri dana. Napadi, koji su izazvali široku globalnu osudu, počeli su u srijedu, 26. novembra i trajali su do subote, 29. novembra. Najmanje 174 osobe su poginule, a više od 300 je ranjeno.

Gdje se krije

Prema međunrodnim tvrdnjama, Ibrahim je živio u Pakistanu a zatim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok indijske vlasti vjeruju da se krije na granici između Pakistana i Afganistana.

Indijski medij Tajms nau je 22. avgusta 2015. godine obajvio da se Davud nalazi u Karačiju u Pakistanu. Oni su navodno razgovarali sa ženom, koja je tvrdila da je njegova supruga i da on spava dok je u drugom razgovoru rekla kako "ne poznaje nikoga pod tim imenom. 

Prema dosijeu koji je Indija pripremila u augustu 2015. Ibrahim ima devet rezidencija u Pakistanu i tri pakistanska pasoša koja često koristi za putovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.