PODJELA IMOVINE

Tramp je škrtario na bivšim suprugama, ali i na djeci

Detalji ugovora s drugom suprugom Marlom Mejpls pokazali su da se nije ustručavao povući oštre poteze kad je u pitanju alimentacija za djecu u slučaju razvoda

Tramp i Marla Mejpls: Htio umanjiti iznos novca za djecu

Avaz.ba

9.6.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) često se hvali milijardama dolara koje je zaradio u poslovima s nekretninama, ali rijetko će spomenuti da itekako pazi na svaki dolar kad su u pitanju njegovi brakovi i supruge.

Prije nego što je sklopio svaki od svoja tri braka, od koja su dva završila razvodom, Tramp je svaki put insistirao na predbračnim ugovorima sa preciznim detaljima u kojima se navodi šta će koji bračni drug dobiti ili izgubiti razvodom.

Ništa zabavno

Ugovori uključuju ne samo novac i kuće nego i ono šta supružnici moraju ili ne smiju otkrivati nakon razvoda kako bi se zaštitili od neugodnosti. Ugovori su uvijek podložni promjenama tokom braka, što ovisi o tome raste li bogatstvo supružnika i povećava li se broj članova porodice. Ugovori se, također, drže u tajnosti sve dok ne dođe do brakorazvodne parnice.

Detalji Trampovog predbračnog ugovora s drugom suprugom Marlom Mejpls (Maples) pokazali su da se nije ustručavao povući oštre poteze kad je u pitanju alimentacija za uzdržavanje djece u slučaju razvoda. Želio je umanjiti iznos novca za djecu ukoliko se ona zaposle, kao i ako se odluče za vojnu karijeru, a zabranio je supruzi da nakon razvoda iznosi bilo kakve pojedinosti o braku.

- Vjerujte mi, u tome nema ništa zabavno, ali moraš reći: “Draga, ti si predivna, brinut ću se o tebi, ali ako stvari ne uspiju, ovo je maksimum koji ćeš dobiti” – pojasnio je Tramp šta za njega znači predbračni ugovor.

Ivanu Tramp upoznao je 1976. godine u jednom elitnom restoranu. Tada Ivana Zelnički došla je u restoran sa prijateljicama i čekala na sto, a Tramp im je prišao i ponudio mjesto za svojim stolom. Nakon ručka ih je ispratio do izlaza, a usput je šarmirao Ivanu pa su se počeli viđati da bi se vjenčali ni godinu poslije, 7. aprila 1977.

Tokom braka, četiri puta su mijenjali predbračni ugovor, kako je raslo njihovo bogatstvo. Nakon 13 godina braka i troje djece, zahtjev za razvod podnijeli su 11. decembra 1990., a prema konačnom predbračnom ugovoru, Ivana je dobila 25 miliona dolara, vilu u Grinviču i 22 miliona dolara ako vilu prodaju prije razvoda.


Ivana i Donald su četiri puta mijenjali predbračni ugovor

Donaldova obaveza bila je da daje skoro 650.000 dolara godišnje za uzdržavanje troje djece – što je približno svota koju je Ivana potpisala u predbračnom ugovoru.

Veći iznos

Tramp se potom oženio glumicom Marlom Mejpls, koja je 1993. bila usred drame zbog razvoda od bivšeg supruga. Par je samo četiri godine poslije najavio razvod. Odluku su donijeli prije same četvrte godišnjice braka, a vjerovatno je to inicirao Tramp, jer je, prema predbračnom ugovoru, Marla, umjesto milion, nakon četvrte godišnjice, trebala dobiti pet puta veći iznos.

Konačno su se 1999. nagodili da joj Tramp isplati dva miliona dolara. Poslije je Marla ispričala da, iako je potpisala ugovor, nije bila zadovoljna ponuđenim.

Donaldov treći brak, sa Melanijom Kraus, počeo je 2. januara 2005. Iako uvjeti njihovog predbračnog ugovora nikad nisu objavljeni, špekulacije o detaljima počele su kad su se njih dvoje uselili u Bijelu kuću nakon što je Tramp izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

 Isplata za kćerku Tifani

Sporazumom o razvodu sa Marlom bilo je propisano i da Tramp neće više biti obavezan uplaćivati 100.000 dolara godišnje za dječiji doplatak za kćerku Tifani (Tiffany) čim ona navrši 21 godinu života, ili čim dobije posao sa punim radnim vremenom, ili ako se prijavi u vojsku, ili ako se pridruži mirovnim snagama.

UGOVOR  

sa Mejpls osmišljen je i kako bi se izbjegle neugodnosti kroz koje je Tramp prolazio nakon razvoda s Ivanom pa joj je onemogućio objavljivanje bilo kakvih detalja o njihovom braku.


Detalji ugovora sa Melanijom čuvaju se u strogoj tajnosti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.