ZANIMLJIVO

Najveći proizvođač električnih cigareta zabranjuje njihovu prodaju, a evo i zašto

Ilustracija. Screenshot

Avaz.ba

26.6.2019

San Francisko je postao prvi grad u Sjedinjenim Američkim Državama koji je zabranio elektronske cigarete, dok se ne utvrdi kako utiču na zdravlje.

Zvaničnici kažu da je prodaja zabranjena u prodavnicama, ali i preko interneta, pa je i poručivanje iz nekog drugog grada nelegalno.

Inače, San Francisko je grad jednog od najvećih proizvođača elektronskih cigareta u SAD - "Juul Labs".  

Iz ove kompanije kažu da će ova zabrana uticati na to da se ljudi vrate cigaretama i da će se zbog toga stvoriti crno tržište za elektronske cigarete.

London Brid (Breed), gradonačelnica San Franciska ima još 10 dana da potpiše zakon, ali je već najavila da će to uraditi.  

Zakon će početi da se primjenjuje za sedam mjeseci, iako postoje pravne osnove koje bi proizvođači elektronskih cigareta mogli da iskoriste da ga ospore.

Oni koji su protiv elektronskih cigareta kažu da pored istraživanja oko toga koliko su štetne, mogu da navedu mlade da počnu pušiti "obične" cigarete.

Denis Herera (Dennis Herrera), advokat iz San Franciska koji je jedan od pokretača kampanje za zabranu elektronske cigarete, pohvalio je ovakvu odluku gradonačelnice i rekao da je nešto ovako potrebno, jer se FDA "odricala odgovornosti".

Prema američkom Centru za bolesti i prevenciju, broj tinejdžera koji je probao nikotin povećao se za 36 posto, što potvrđuje činjenica i da se povećala kupovina električnih cigareta.  

Iz kompanije "Juul" su rekli da nemaju ništa protiv toga da mladi prestanu da puše elektronske cigarete, ali da se to uradi na drugačiji način, na primjer da se uvedu strožije mjere za prodaju.

Portparol "Juul" Ted Kvong (Kwong) kaže da će potpuna zabrana dovesti do toga da se bivši pušači vrate "običnim smrtonosnim" cigaretama i do stvaranja crnog tržišta.  

- Preduzeli smo agresivne mere u industriji kako proizvod ne bi dospio u ruke maloljetnika i na tome ćemo raditi još više - kaže Kvong.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.