IMPRESIVNA ZDANJA

Stadioni nisu samo za sportske događaje, nego i mjesto za zabavu

Imaju javne parkove, bazene, teretane, igraonice, sisteme za hlađenje, barove...

„Quzhou Sports Campus“ kao s druge planete. Agencija

Avaz.ba

26.11.2019

Sportski stadioni nisu više samo za gledanje različitih sportova, već sve više podsjećaju na strukture koje zadovoljavaju različite potrebe i pozivaju ljubitelje različitih stvari i raznih uzrasta. Naravno, stadioni su, također, popularni, jer su ih gradili poznati arhitekti.

Staklena arena

Kompanije poput “Populousa”, “Bjarke Ingels Groupa”, “Zaha Hadid Arhitectsa” i “MAD Arhitectsa”, grade stadione koji su, također, javni parkovi, pa čak i koncertna mjesta. Ovo su stadioni koji pomiču granice arhitekture u potpuno novom pravcu. 


„Al Janoub“ građen za FIFA-in svjetski Kup 2020.. Agencija

Stadion „Tottenham Hotspur“ u Londonu ima staklenu arene koja je namijenjena prvenstveno za fudbal Premijer lige Engleske, a pogodna je i za američki fudbal, pa čak i za koncerte. U njemu se nalaze i atrij hrane, mikropivara, tri kafane i najveći bar u Engleskoj.

Oblik lopte

Tu je i stadion „Al Janoub“ u Kataru, koji je gradio “Biro Zaha Hadid Architects”, ali s jednom svrhom - za FIFA-in svjetski Kup 2020., koji će se održati u Kataru. Inspiracija se tražila u historiji El-Vakraha i uključila je estetiku i funkciju broda.  

Stadion od 40.000 sjedišta ima, također, sistem za hlađenje usred jake katarske vrućine.


„Howard Terminal“ pruža veličanstven pogled na luku. Agencija

„Quzhou Sports Campus“ u Kini, stadion koji zaista podsjeća na nešto što nije iz našeg svijeta, veličine je 2,2 miliona kvadratnih metara. Pored 30.000 sjedišta, prostorije uključuju i bazen, teretanu i igraonicu.

„Howard Terminal“ u Oklendu ima oblik lopte te ima i zabavan kompleks i vanjski prostor koji pruža veličanstven pogled na luku. Gledaoci će moći gledati mečeve sa 27.000 stolica ili čak 10.000 stojećih pozicija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.