KORISNI SAVJETI

Pomoću ovih trikova banane će duže ostati svježe

Alternativa je napraviti puding od banana

Spriječiti da banane brzo truhnu. Ilustracija

Avaz.ba

21.9.2020

Želite li da vam banane traju duže? "Reader's Digest" donosi šest trikova koji mogu pomoći u održavanju banana svježim, a kao alternativu navodi pravljenje pudinga od banana.

Objesite ih

Ispostavilo se da postoji naučni razlog zašto bi trebalo objesiti banane. Banane počinju sazrijevati čim su ubrane s drveća, no djelovanje etilena koji se oslobađa sporije je kad banana visi. Banane koje vise također neće truhnuti zbog podloge na kojoj bi inače stajale.

Kupujte zelene banane

Najlakši način da produžite rok trajanja bananama je kupiti najzelenije koje možete pronaći. Beru se dok su još zelene, a zatim sazrijevaju s vremenom. Umjesto da kupite zrele banane, uzmite zelene i gledajte ih kako sazrijevaju dok vise.

Omotajte ih u plastičnu foliju

S obzirom na to da se etilen oslobađa iz peteljke, taj dio banane možete omotati plastičnom ili aluminijskom folijom kako biste usporili proces sazrijevanja. Za najbolji rezultat potrebno je omotati svaku bananu pojedinačno.

Zrele banane stavite u frižider

Jedno od nepisanih pravila kad su banane u pitanju je da se ne stavljaju u frižider. Zelene banane svakako bi trebalo držati što dalje, no zrele banane bez problema možete staviti u frižider kako biste usporili njihovo daljnje sazrijevanje, barem na nekoliko dana.

Zamrznite ih

Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu, no pri tome treba paziti jer smrznete li bunt banana, mogli biste imati problema s odmrzavanjem. Stručnjaci stoga preporučuju zamrzavanje oguljenih i narezanih banana u nepropusne vrećice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.