NOVI BIZARNI TREND

Zbog izazova na TikToku, dječak progutao magnet, odstranjen mu dio crijeva

Molim vas razgovarajte sa svojom djecom i recite im koliko su kuglice opasne, kazala je dječakova majka

Djeca stavljaju magnetne kuglice na jezik kao imitaciju pirsinga. Pixabay

A. K. / Telegraf.rs

29.5.2021

Bizarni trend širi se društvenom mrežom TikTok, u kojem tinejdžeri koriste male magnete koje stavljaju na jezik kako bi izgledalo da imaju pirsing.

Nakon što su dvojica dječaka, od 11 i 13 godina, završila na operaciji poslije gutanja magneta, stigla su upozorenja roditeljima.

Dječak u kritičnom stanju, progutao pet kuglica

Jedanaestogodišnji dječak Elis Trip iz Velike Britanije u kritičnom je stanju nakon što je slučajno progutao pet malih magnetnih kuglica isprobavajući novi TikTok trend. Operacija je trajala čak šest sati, doktori su u prvi mah pomislili da ima problem sa slijepim crijevom.

Da je riječ o magnetu, shvatili su prilikom pregleda kada su se kuglice zbog magnetima zalijepile za hiruršku opremu. Odveden je u dječiju bolnicu u Bimringem gdje je imao dvije velike operacije, a odstranjeno mu je čak pet centimetra crijeva.

Doktori su rekli da je on peto dijete koje je došlo u bolnicu u posljednjih nedelju dana zbog magnetnih kuglica u tijelu.

Njegova majka Ejmi Klark na Facebooku je napisala upozorenje i molbu roditeljima da se riješe opasnih kuglica.

- Ovo je noćna mora! Ova Tik Tok pomama mogla je da ga ubije da je bila duže u njemu. Molim vas razgovarajte sa svojom djecom i recite im koliko su kuglice opasne. Smrtonosne su ako se progutaju. Imaju ih čak i u školama i vrtićima. Uništite ih - napisala je ona.

Nacionalna zdravstvena služba zatražila zabranu prodaje magneta

Zabilježen je čak i porast prijema u bolnicu među tinejdžerima, jer su mnogi učestvovali u ovom trendu, a Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije traži zabranu prodaje metalnih kuglica, odnosno magneta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.