NA DANAŠNJI DAN

Prije 12 godina ubijen Vedran Puljić, navijač Sarajeva

SSSR lansirao u orbitu oko Zemlje prvi vještački satelit "Sputnjik 1", nakon čega je počelo sovjetsko-američko nadmetanje u osvajanju svemira

Vedran Puljić ubijen prije 12 godina. Avaz

N. Aj.

4.10.2021

Danas je ponedjeljak, 4. oktobar, 277. dan 2021. Do kraja godine ima 88 dana.

1669. Umro holandski slikar Harmensz van Rijn Rembrandt(Rembrandt Harmenszoon van Rijn), jedan od najvećih majstora u historiji slikarstva. Uradio je oko 650 uljanih slika, oko 300 gravira i oko 2.500 crteža.

1830. Belgija postala nezavisna država, izdvojivši se iz Ujedinjenog Kraljevstva Holandije, koje je osnovano na Bečkom kongresu 1815.

1853. Turska je, uz podršku Velike Britanije i Francuske, objavila rat Rusiji, nakon što je Rusija odbila da se povuče iz podunavskih kneževina Vlaške i Moldavije, koje je okupirala da bi, kako je obrazložila, zaštitila pravoslavne podanike na teritoriji Otomanskog carstva.

1923. U Evanstonu u Ilinoisu, rođen Čarlton Heston (Charlton), američki filmski, pozorišni i televizijski glumac, nagrađen Oskarom za glavnu ulogu u filmu “Ben-Hur”.

1957. SSSR lansirao u orbitu oko Zemlje prvi vještački satelit "Sputnjik 1", nakon čega je počelo sovjetsko-američko nadmetanje u osvajanju svemira.

1970. Od prekomjerne doze droge umrla američka pjevačica Dženis Džoplin (Janis Joplin), najpoznatija bijela pjevačica bluza.

Američka pjevačica Dženis Džoplin. Arhiv

1977. UN proklamovao Opštu deklaraciju o zaštiti životinja, a od tada je ovaj datum proglašen Svjetskim danom zaštite životinja.

1992. Vlada Mozambika i pobunjenici potpisali mirovni sporazum, čime je okončan 16-godišnji građanski rat u toj afričkoj zemlji.

1993. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin upotrijebio tenkove da bi zauzeo zgradu parlamenta u koju su se zabarikadirali poslanici, nakon što je 21. septembra raspušten parlament. Potpredsjednik Rusije Aleksandar Ruckoj i lideri parlamenta predali se vojnicima lojalnim Jeljcinu poslije desetosatnog tenkovskog napada i pogibije najmanje 300 ljudi.

1999. Komandant ustaškog logora u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu Dinko Šakić osuđen u Zagrebu na 20 godina zatvora. U tom, najvećem koncentracionom logoru u Jugoslaviji, ubijeno je između 70.000 i 105.000 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, kao i hrvatskih antifašista.

2000. Ustavni sud SR Jugoslavije poništio je predsjedničke izbore održane 24. septembra na kojim je kandidat opozicije Vojislav Koštunica pobijedio dotadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića. Na poziv Demokratske opozicije Srbije da se 5. oktobra okupe u protestu ispred Savezne skupštine, građani iz cijele Srbije krenuli su prema Beogradu probijajući policijske blokade na putevima.

Komandant ustaškog logora u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu Dinko Šakić. Arhiv

2001. Ruski avion tupoljev-154 koji je iz Izraela letio za Moskvu pao je u Crno more, pogođen raketom koju je greškom ispalila ukrajinska vojska na vojnoj vježbi. Poginulo je 78 putnika i članova posade.

2003. Islamski terorista-samoubica usmrtio je 23 osobe u jednom restoranu u gradu Haifa na sjeveru Izraela.

2004. Umrla američka glumica Dženet Lej (Janet Leigh), poznata po ulozi u Hitčkokovom filmu “Psiho”.

2005. Turska počela pregovore sa Evropskom unijom, 42 godine nakon što je podnijela zahtjev za članstvo u toj organizaciji.

2009. Navijač Fudbalskog kluba Sarajevo Vedran Puljić (22) ubijen je u Širokom Brijegu iz vatrenog oružja u neredima prije utakmice između domaćih i navijača Sarajeva. Bivši policajac Oliver Knezović osumnjičen je da je pucao u njega.

2013. U Hanoju umro poznati vijetnamski političar i general Vo Nujen Džijap (Nguyen Giap), glavni strateg borbe koja je okončana pobjedom u Vijetnamskom ratu protiv SAD. Završnim operacijama 1975. ujedinio je Vijetnam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.