KUĆNI LJUBIMCI

Koji pas vam je ljepši - pomeranac ili francuski buldog?

Pomeranac je mali pas, ali čini se da on toga nije svjestan

Pomeranac i francuski buldog. Zooplus magazin

L. N.

18.10.2022

Koja pasmina vam je ljepša - francuski buldog ili pomeranac? 

Ovo su njihove osnovne karakteristike. 

Pomeranac

Pomeranac ima malo tijelo s bujnim krznom. Pomeranac još nosi naziv patuljasti špic. S visinom ramena od 18 do 22 centimetra, pomeranac zapravo izgleda kao minijaturni špic. Teži najviše 3,5 kilograma i stoga je lakši od većine mačaka.

Sa svojim debelim, gustim krznom izgleda veće. Sloj gornje dlake viri kroz gustu poddlaku i može biti crne, smeđe, bijele, narančaste ili sive boje te mješavine tih boja. Dlaka na vratu, koja podsjeća na lavlju grivu, uokviruje lice budnih očiju i njuške nalik lisici.

Pomeranac je mali pas, ali čini se da on toga nije svjestan. Obično odiše velikim samopouzdanjem, često čak kad se susretne sa znatno većim psima. Energičan je, ali nije agresivan i prijateljski je raspoložen prema ljudima i drugim ljubimcima.

Pogodan je kao ljubimac u većoj obitelji, ali uvijek ima blisku vezu s jednim članom kojeg najradije prati svugdje. Obično je dobro raspoložen i uvijek je spreman za igru.

Kao dobar čuvar, pomeranac laje iznenađujuće glasno kad se stranci približe njegovom teritoriju. Stoga ni vlasnici ni njihovi susjedi ne bi trebali biti osjetljivi na buku. Nasuprot tome, gotovo i nema razvijen lovački instinkt.

Pomeranci su energični i zaigrani psi.


Francuski buldog

A francuski buldog je mali mišićavko.

Svojom kratkom, zdepastom građom, francuski buldog odaje dojam mišićavog malog psa. On teži od 8 do 14 kg na visinu grebena od oko 30 cm. Upečatljive su velike, uspravne uši postavljene na četvrtastu glavu, kao i karakteristična kratka njuška i rep. Sjajna dlaka bez poddlake dolazi u raznim bojama, od uobičajenih tonova poput crne ili bijele do smeđe, krem ​​ili tamnocrvene boje.

Francuski buldozi vrlo su simpatični i veseli psi. Pametni su, druželjubivi, vole da ih se mazi i prikladni su čak i za vlasnike početnike. Nažalost, zbog nedostatka zraka često preferiraju kratke šetnje i rijetko laju. U pravilu se dobro slažu s ostalim ljubimcima, razigrani su i pažljivi. Također se smatraju ljubiteljima djece i nemaju razvijen lovački instinkt zbog čega se obično dobro slažu s mačkama koje žive u kućanstvu. Sve ove kvalitete, u kombinaciji s njihovom veličinom, čine karizmatičnog francuskog buldoga vrlo popularnim gradskim psom.

Kao i svi buldozi, francuski buldog treba dosljednog vlasnika. Stoga pazite da lako ne podlegnete šarmu ovog malog veseljaka. Ako ne želite da vaš francuski buldog spava s vama u krevetu, nemojte mu to nikada dopustiti, inače će ga kasnije biti teško uvjeriti u suprotno. Uz pozitivni poticaj, svoje štene možete brzo naučiti najvažnijim osnovnim naredbama. Škola za pse može biti važan korak u odgoju i socijalizaciji vašeg šteneta.


Imajte na umu da ovi psi ne voli velike vrućine

Francuski buldog odgovara svim umjereno aktivnim ljubiteljima pasa. Pripadnici ovoj pasmini pogodni su za obitelji kao i za samce, a također su odličan izbor za vlasnike početnike. Starije osobe koje vole šetati odlično će se složiti s francuskim buldogom. Mali šarmer odlično će se prilagoditi životu u gradu i na selu, bitno je samo da se ne penje redovito uz stepenice. 

Ove male ljubimce ne bi trebalo predugo ostavljati same jer vole biti u središtu pažnje. Ako su i djeca članovi vašeg kućanstva, unaprijed im pojasnite pravila ophođenja sa životinjskim društvom. Ako se mališani nauče poštovati pse i daju im dovoljno prostora, prijateljstvo može potrajati cijeli život.

Budući da francuski buldozi nemaju razvijen lovački instinkt, obično se lako sprijatelje s drugim kućnim ljubimcima. Prije nego što se vaš ljubimac useli, svakako provjerite je li netko alergičan na životinjsku dlaku. Prije nego što se odlučite za simpatičnog psića, razmislite o tome hoće li vaš pas s vama provoditi godišnje odmore. Tada unaprijed potražite moguća odredišta za putovanja. Imajte na umu da ovi psi ne voli velike vrućine. Ako ponekad morate i otputovati bez svog ljubimca, raspitajte se postoji li u blizini neki provjereni hotel za pse.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.