TURIZAM

Prodato selo Salto de Kastro u Španiji, novi vlasnik otkrio svoje planove

Među atrakcijama, ističe se činjenica da je dio prirodnog parka „Arribes del Duero“, zaštićenog prirodnog područja

Selo Salto de Kastro. SCREENSHOT

A. F.

22.11.2022

Selo Salto de Kastro, u blizini grada Zamora na sjeverozapadu Španije, koje se prodavalo za 260.000 eura, našlo je kupca. Novi vlasnik želi da izgradi seoski hotel i pretvori ga u turistički kraj.

Sa 44 kuće, kafanom, crkvom, školom, pa čak i hotelom sa vešernicom i trpezarijom, ovo selo je privuklo pažnju graditelja iz Toleda Oskara Toresa, piše lokalni list „Diario de Castilla y Leon“.

Salto de Kastro ukupno ima izgrađenih 6.600 kvadratnih metara, zauzima površinu od 7,8 hektara, a cijena kvadratnog metra je 39 eura, navodi sajt Idealista.

Na ovom mjestu se nalazi i stara kasarna policije, bazen i sportski tereni. Selo je sredinom 20. vijeka sagradio Ibedrola, da bi obezbijedio smještaj za radnike koji su radili na izgradnji brane Kastro. Nakon što su pripadnici policije premješteni u drugu oblast, a ostali stanovnici otišli, selo je napušteno i nenaseljeno od 1989. godine.


Prije četiri-pet godina, selo Salto de Kastro stavljeno je na prodaju za 6,2 miliona eura, ali od tada nije urađeno ništa dok cijena dok nije smanjena na 260.000 eura. Ipak, početkom novembra ova cifra porasla je za 20.000 zbog interesovanja potencijalnih kupaca.

Trenutno se nalazi na crvenoj listi baštine „Hispania Nostra“, što znači da je njena infrastruktura u prilično lošem stanju. Selo je pretrpjelo uništavanje brojnih objekata.

Među atrakcijama, ističe se činjenica da je dio prirodnog parka „Arribes del Duero“, zaštićenog prirodnog područja.

Selo se graniči sa Portugalom i udaljeno je 53 kilometra od glavnog grada Zamore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.