BIO PROKRIJUMČAREN

SAD vratio Egiptu ukradeni "zeleni sarkofag"

Bio je izrađen za pokop visokog uglednika, rekao je Vaziri

"Zeleni sakrofag". FaH

A. O.

3.1.2023

Jedan od najvećih do danas otkrivenih drvenih faraonskih sarkofaga, prokrijumčaren iz Egipta i donedavno izložen u američkom muzeju, vraćen je u Kairo.

Tu informaciju je objavio je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Čoukri (Choukri). 

- Artefakt poznat i kao "zeleni sarkofag", bio je izrađen za pokop visokog uglednika - rekao je Mustafa Vaziri (Mostafa Waziri), direktor Vrhovnog vijeća za antiku.


Uspjeli ih vratiti

Čoukri i Vaziri u ponedjeljak su u ministarstvu vanjskih poslova govorili na konferenciji za novinare, koju je prenosila televizija.

Dug 2,94 metra i 90 centimetara širok, sarkofag nazvan "zeleni" zbog boje reljefne glave pronađen je u centralnom Egiptu i star gotovo 2.700 godina. U protekloj deceniji Kairo je uspio vratiti 29.000 artefakata pokradenih i preprodanih u inozemstvu.

Osim tih uspješnih povrata, Egipat je zadnjih mjeseci objavio niz velikih otkrića, među kojima je nekropola Sakvara (Saqqara) južno od Kaira.

Na tom je mjestu u 2021. i 2022. otkriveno više od 300 sarkofaga i 150 brončanih kipova, a mnogi su stariji od 3.000 godina.


Egipatske vlasti obećavaju

U nadi ponovnog turističkog uzleta Egipat računa i na ta najnovija arheološka otkrića nastojeći se oporaviti od krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Egipatski turistički sektor, s dva miliona zaposlenih i udiom u BDP-u 10 posto, nije se posve oporavio od prodemokratskih prosvjeda Arapskog proljeća 2011.

Egipatske vlasti već mjesecima obećavaju svečano otvorenje Velikog egipatskog muzeja u Gizehu, ali datum još nije objavljen.

Mnogi su predviđali da će se to dogoditi 2022., na 200. godišnjicu otkrića kamena Rozete (Rosette), zahvaljujući kojem je dešifrirano pismo antičkog Egipta, i stogodišnjicu otkrića grobnice faraona dječaka Tutankamona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.