SPRIJEČITE NA VRIJEME

Tri loše navike koje će vam pokvariti kućanske uređaje

Mašine za pranje i sušenje veša, za pranje suđa, kuhalo, pećnica, mikrovalna, frižider, usisavač... postali su neodvojivi dio svakog doma

Kućanski aparati. Wellingtons

E. Ag.

27.1.2023

Volimo se žaliti kako se kućanski uređaji brzo kvare i kako ništa ne vrijede. Smatramo kako su za to uglavnom krivi elektronika i slab kvalitet materijala i proizvodnje, no je li to baš tako?

Bez kućanskih uređaja nezamisliv je savremeni život. Mašine za pranje i sušenje veša, za pranje suđa, kuhalo, pećnica, mikrovalna, frižider, usisavač... postali su neodvojivi dio svakog doma.

Osim što želimo da budu funkcionalni i odgovaraju našim potrebama i životnim navikama, nastojimo prilikom kupovine nabaviti modele koji će što duže trajati. No, ponekad im vijek skratimo i zbog neadekvatnog korištenja. Otkrivamo vam u nastavku šta često radimo pogrešno i što utječe na trajnost električnih kućanskih uređaja…

Težina hrane u mikrovalnoj

Ponekad se mikrovalna pećnica počne čudno ‘ponašati’: zbunjuje nas njen način rada, odnosno zvuk koji proizvodi, dugo zagrijava ili odmrzava hranu ili uopće to ne čini. Svakako nemojte žuriti sa zaključkom i prebaciti svu odgovornost za kvar na proizvođača.

Možda jednostavno niste znali da postoji minimalna norma težine za proizvod – 200 grama. A ako se laganija hrana redovito stavlja u mikrovalnu pećnicu (ili ako je uključite praznu), mikrovalna će s vremenom postati neispravna.

Led u frižideru

Sigurno se sjećate kako je prije svakih šest mjeseci, pa i češće, bilo potrebno izvaditi sav sadržaj iz frižidera, isključiti ga iz mreže i ručno odlediti. Tako smo se sa starim modelima frižidera borili s ledom koji se stvara unutar zamrzivača i na stjenkama frižidera . Ako se to ne učini, tada frižider počinje lošije raditi, bakterije se u njemu razmnožavaju i pojavljuje se neugodan miris, a proizvodi brže gube svježinu.

Moderni modeli frižidera u većini su slučajeva opremljeni sistemom No Frost (doslovno “bez smrzavanja”), koji sprečava stvaranje leda i kondenzacije na zidovima komore. To mnoge dovodi u zabludu: vjeruju da takvi frižideri uopće ne zahtijevaju odmrzavanje.

No, to nije tako: frižider se sam odleđuje, ali se ne čisti automatski, pa ponekad ipak zahtijeva njegu i odmrzavanje, ali, naravno, znatno rjeđe od klasičnih modela. Proizvođači frižidera preporučuju odmrzavanje jedinica s No Frost sistemom u preventivne svrhe barem jednom godišnje.

Kako sačuvati veš-mašinu

Ako ne želite stalno mijenjati veš-mašinu, postoji nekoliko jednostavnih savjeta. Prvo, nemojte prekoračiti maksimalnu nosivost – to će oštetiti električni motor.

I drugo, svakako provjerite džepove onoga što ćete prati. Kako novčići, mrvice i drugi ostaci ulaze u bubanj, stvaraju trenje koje sprečava okretanje.

I na kraju, ne zaboravite očistiti filter – dlake, prašina i druge sitne čestice ga začepljuju. Vrlo je lako to učiniti kod kuće: otvorite ventil, pažljivo ispustite vodu, uzmite četku i uklonite prljavštinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.