SAVJETI

Deset namirnica koje nikako ne smijete stavljati u mikrovalnu

Jaje, recimo, može eksplodirati, i to ne u mikrovalnoj, nego tek kada ga izvadite van

Mnogi griješe. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

2.9.2019

Mikrovalna pećnica ponekad je spas, ali neke namirnice jednostavno ne smijete stavljati u nju. 

Jaje, recimo, može eksplodirati, i to ne u mikrovalnoj, nego tek kada ga izvadite van.

Ovo je deset namirnica koje trebate izbjegavati da stavljate u mikrovalnu.

1. Tvrdo kuhana jaja

Nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati. Vrlo je vjerovatno da jaje čak neće eksplodirati u mikrovalnoj, nego tek kada ga izvadite. Da biste izbjegli ovakav scenarij, narežite jaje na komadiće prije stavljanja u mikrovalnu ili ih uopće nemojte stavljati unutra.

2. Majčino mlijeko

Mnoge majke čuvaju svoje mlijeko za kasniju upotrebu, što je dobro, ali ono se nikako ne smije zagrijavati u mikrovalnoj jer se toplina neravnomjerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih točaka pa se beba može opeći. Umjesto toga, zagrijte ga pod tekućom vodom ili u mikrovalnu zagrijete šalicu vode i onda bočicu s mlijekom stavite u tu čašu.

3. Mesne prerađevine

One u sebi sadrže hemikalije i konzervanse koji produljuju njihov rok trajanja, a podgrijavanjem ti konzervansi postaju samo još više nezdravi. Studija u časopisu ''Food Control'' tvrdi da ponovno zagrijavanje prerađenog mesa u mikrovalnoj pećnici potiče oksidaciju holesterola.

4. Riža

Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA), podgrijavanje riže u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada rižu skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

5. Piletina

Najvažnija stvar koju trebamo znati o mikrovalnim pećnicama je to da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne zagrijavaju hranu samo izvana. Zbog toga, hrana osjetljiva na bakterije, u mikrovalnoj ima još veću šansu za razvoj bakterija. Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je temeljito skuhamo kako bismo eliminirali bakterije iz nje. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.

6. Lisnato povrće 

Špinat i drugo lisnatog povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegova moguća pretvorba u nitrit te potom u nitrozamin, koja se događa u mikrovalnoj pećnici, djeluje kancerogeno.

7. Cvekla

Ista stvar koja se događa kod špinata i ostalog listanog povrća vrijedi i za cveklu.

8. Ljute papričice

Ako ih stavite u mikrovalnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin (hemikalija koja im daje ljutost) - uzrak. Ta hemikalija može uzrokovati probleme s očima i disanjem.

9. Voće

Voće, kao jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se ''kuha'' u mikrovalnoj pećnici, zbog čega bi moglo ''eksplodirati''. Stoga, ako već morate, prije stavljanja u mikrovalnu, napravite rupice na voću pomoću čačkalice ili nožem prepolovite voće.

10. Krompir 

Problem s krompirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je krompir zamotan u foliju, te nema doticaja s kisikom. 

Podgrijavanje krompira neće uvijek ukloniti ovu bakteriju, prenosi ''Reader's Digest''.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.