SAVJET STRUČNJAKA

Koliko često bi trebalo da perete prostirku u kupatilu

Preporučuje se i da koristite razblaženi rastvor alkoholnog sirćeta

Pranje vaše prostirke jednom sedmično nije dovoljno. Designing Idea

Z. K.

11.2.2023

Kada izađete iz kade ili tuš kabine, vjerovatno stanete na prostirku od meke tkanine. Da li ste se ikada zapitali koliko često bi trebalo da perete prostirku koja svakodnevno dolazi u kontakt sa vašim mokrim stopalima? I koliko je zaista često vi i perete?

Nekoliko puta sedmično

Odgovor bi mogao da vas iznenadi.

Prema riječima stručnjaka za čišćenje Vorena Klinloka, pranje vaše prostirke jednom sedmično nije dovoljno. On ističe da bi trebalo da ih perete nekoliko puta sedmično kako biste uklonile sve bakterije i spriječili pojavu buđi.

- Kao stručnjak za kupatilo, savjetujem vam da perete svoje prostirke za kupatilo jednom ili dva puta sedmično kako biste ih zaštitili od bakterija što je više moguće - kaže on.

On također preporučuje i da koristite razblaženi rastvor alkoholnog sirćeta kako biste zaista uklonili svu prljavštinu. Ipak, upozorava, da čak i čišćenje dva puta sedmično nije uvijek dovoljno da se oslobodite nakupljene prljavštine.

Zamijeniti svake godine

Uz to, Voren dodaje da prostirke za kupatilo treba da zamijenite svake godine.

- Ako je njihova česta zamjena preveliki trošak, razmislite o kupovini drvene prostirke za kupanje koja će trajati mnogo duže, neće sadržavati toliko bakterija i stoga ne treba da se čisti toliko često - kaže Klinloka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.