SAVJETI

Stručnjaci za čišćenje i stil života otkrili zanimljive kućne trikove

Niske temperature usporavaju razgradnju

Držanje određenih namirnica u frižideru produžit će im život. Facebook

Z. K.

22.4.2023

Možda ste čuli da stavljanje određenih odjevnih predmeta u zamrzivač može ubiti bakterije, ali jeste li znali da postoji mnogo kućnih trikova koji uključuju i vaš frižider? Od predmeta u vašem ormariću s lijekovima do onih u ladici. Stručnjaci za čišćenje i stil života otkrili su koje neprehrambene artikle treba čuvati u frižideru.

Zatvorena posuda

Gelovi za izbjeljivanje zuba - Većina proizvođača preporučuje čuvanje pribora za izbjeljivanje zuba na hladnom mjestu. Za neke je prikladno mjesto ispod kupatilskog ormarića ili u ormaru za posteljinu. Drugi koji žive u ekstremno toplim klimatskim uvjetima možda će željeti da pribor za zube za izbjeljivanje u frižideru

Aloe vera - Ako odsječete list i odmah ga upotrijebite, sve je u redu. Ali ako želite da ga duže čuvate sportski nutricionista, kaže da je bolje da ga stavite u frižider u hermetički zatvorenoj posudi.

Proizvodi za njegu kože - Jedan od najčešćih odgovora koje smo dobili od stručnjaka je da treba držati proizvode za njegu kože u frižideru. Niske temperature usporavaju razgradnju. To se posebno odnosi na kreme za oči.

Šminka - Većina vjerovatno bi bila užasnuta kada bi vidjela da je proizvodima za šminkanje istekao rok trajanja. Ali držanje određenih namirnica u frižideru produžit će im život.

Produžiti trajanje

Lak za nokte - On može postati gust i težak za nanošenje ako se ne čuva pravilno. Čuvanje u frižideru može pomoći u produženju roka trajanja i spriječiti da postane pregust ili grudvast.

Prašak za pecivo i soda bikarbona - Upijaju mirise iz hrane kao što su luk, bijeli luk i riba koji se mogu prenijeti na drugu hranu koja se čuva u blizini ako nije pravilno skladištena. Prašak za pecivo uklanja neželjene mirise iz istih predmeta, ali im također vraća svježinu svojom hemijskom reakcijom kada se pomiješa s vodom.

Iskoristite toplomjer

U mnogim frižiderima potenciometar za temperaturu daje samo raspon, recimo hladno do najhladnije. U tim slučajevima, stručnjaci preporučuju da toplomjer držite unutra. Pomaže da pratite temperaturu, što je važno za održavanje hrane sigurnom za konzumaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.