SAVJETI

Kako čistiti zastore

Zastori su važan dio uređenja interijera, no često se zanemaruje njihova redovna čistoća

Postoji više načina. Printscreen

M. Z.

25.4.2023

Zastori su važan dio uređenja interijera, no često se zanemaruje njihova redovna čistoća. Prašina i nečistoće koje se nakupljaju na zastorima mogu izgledati neugledno i utjecati na kvalitet zraka u prostoriji.

Više metoda

Stoga je važno znati kako pravilno čistiti zastore.

Prva i najjednostavnija metoda čišćenja zastora od prašine i nečistoća je usisavanje. Koristite usisivač s četkom, koja će ukloniti prašinu i nečistoće koje se nakupljaju na zastorima. Ova metoda je najbolja za redovno održavanje čistoće zastora i održavanje njihovog izgleda.

Druga metoda je korištenje specijalnih krpa za čišćenje zastora.

Ove krpe su obično izrađene od mikrovlakana i pružaju vrlo učinkovito čišćenje. Krpu jednostavno pređite preko zastora i uklonite prašinu i nečistoće.

Treća metoda je korištenje uslužnih čistača zavjesa.

Usluga čišćenja zavjesa je vrlo popularna, a često se nude i usluge čišćenja zastora. Ova metoda je najbolja za detaljno čišćenje zastora i uklanjanje svih vrsta nečistoća.

Redovno održavanje

Kako god da se odlučite očistiti svoje zastore, važno je imati na umu da ih treba redovno održavati i brinuti se o njihovom izgledu. Kako čistiti zastore može biti jednostavan proces, ali treba paziti na prave metode i koristiti prava sredstva za čišćenje kako ne bi oštetili tkaninu zastora. Slijedeći ove jednostavne savjete, vaši zastori će uvijek izgledati čisto i uredno.

Pranje zavjesa u veš-mašini može biti vrlo praktično i učinkovito rješenje za čišćenje. Prije nego što se odlučite na ovaj korak, važno je provjeriti naljepnicu na zavjesama i provjeriti mogu li se prati u mašini. Također treba provjeriti je li tkanina zavjesa osjetljiva i može li se rastegnuti ili oštetiti u mašini.

Priprema zavjesa za pranje u veš-mašini započinje uklanjanjem kuka i drugih ukrasa, kako bi se spriječilo oštećenje tkanine ili mašine. Zavjese bi se trebale oprati na nježnom programu, na niskoj temperaturi i koristeći blagi deterdžent.

Gužvanje zavjesa

Kako bi se izbjeglo gužvanje zavjesa, nakon pranja ih treba pažljivo objesiti na šipku i ostaviti da se osuše na zraku. Važno je izbjegavati sušenje na direktnom suncu ili izloženosti vrućini, kako bi se izbjeglo oštećenje tkanine.

Mrlje i fleke na zastorima su neizbježne, a njihovo uklanjanje može biti izazovno. Prije nego što započnete s uklanjanjem mrlja i fleka, važno je provjeriti naljepnicu na zavjesama i uputiti se prema uputama proizvođača, kako bi izbjegli oštećenje tkanine.

Ako se radi o manjim mrljama i flekama, najbolje je koristiti mješavinu octa i vode. Ocat ima snažna svojstva čišćenja, a mješavina s vodom će smanjiti koncentraciju octa kako bi se izbjeglo oštećenje tkanine. Kako čistiti zastore ovisi o vrsti mrlje. Ako je riječ o masnoj mrlji, najbolje je koristiti deterdžent za pranje suđa, a ako je riječ o mrljama od hrane, korištenje sode bikarbone i octa može biti vrlo učinkovito.

U slučaju tvrdokornih mrlja i fleka, najbolje je koristiti specijalizirana sredstva za čišćenje zavjesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.