POKUŠAJTE, FUNKCIONIRA

Sjedišta auta su prljava: Evo kako ih možete sami očistiti

Pomiješajte tri supene kašuke sode bikarbone i malo octa kako biste dobili glatku pastu

Sami operite auto. Printscreen

M. Z.

24.6.2023

Mrlju na sjedalima automobila može biti teško očistiti, ali možete probati sa sodom bikarbonom, vinskim octom i četkicom za zube. Pravilno i temeljito čišćenje unutrašnjosti automobila vrlo je važno iz higijenskih razloga. Vaš će automobil izgledati bolje, mirisati svježije, a bit će zaštićeni od bakterija.

Ocat i soda

Pomiješajte tri supene kašike sode bikarbone i malo octa kako biste dobili glatku pastu. Nanesite je četkicom za zube direktno na područje sjedala koje želite očistiti i dobro istrljajte četkicom.

Ostavite tako neko vrijeme da se utrljana pasta sasuši, a zatim usisivačem prijeđite preko mrlje. Sjedište bi nakon toga trebalo na tom području biti "kao novo".

Također, možete probati i s pjenom za brijanje. Nanesite pjenu na dio sjedala koja su prljava ili masna, pričekajte minutu i potom cijelu površinu dobro prebrišite suhom krpicom.

Topla voda

Koristite li ocat, dodajte ga malo u posudu s toplom vodom. Možete dodati i malo tekućeg deterdženta za pranje suđa. Lagano namočite prljavi dio sjedišta, pa nekoliko minuta kasnije prijeđite krpicom koju ste namočili samo u čistoj vodi, a potom, opet nekoliko minuta kasnije, prebrišite sve suhom krpicom. Isto vrijedi i za limunov sok, koji možete upotrijebiti umjesto octa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.