MALO DRUGAČIJE STVARI

Saznajte šta sve možete oprati u veš-mašini osim veša: Popis će vas iznenaditi

Vjerovatno niste znali, ali veš-mašina je stroj koji super može očistiti brojne predmete u domaćinstvu

Mašina nije samo za pranje veša. Facebook

M. Z.

8.8.2023

Ne biste vjerovali šta sve osim veša možete prati u mašini. Evo popis nekih od stvari koje vam možda nikad ne bi pale na pamet, a možete ih oprati u veš-mašini.

Plastične posude

Veš-mašina bez problema može zamijeniti mašinu za suđe, ali samo kada je u pitanju plastično suđe. Ne pokušavajte prati staklo i keramiku! Uklonite ostatke hrane, stavite suđe u bubanj, dodajte deterdžent za pranje suđa i uključite program za osjetljivo pranje. Ne zaboravite isključiti ciklus centrifuge jer će se u suprotnom suđe oštetiti. Tako ćete dobiti čiste i dezinficirane posude.

Silikonski kuhinjski pribor

Na sličan način možete prati razne silikonske stvari. Tvrdokorne mrlje teško je ukloniti ručno. Stoga slobodno umetnite kalupe i lopatice u bubanj – i uključite veš-mašinu.

Prostirka za jogu i autotepih

Postalo je vrlo popularno vježbati jogu kod kuće. Za vježbe na podu potrebna je posebna prostirka koju je potrebno čistiti kako se štetne bakterije ne bi širile po njoj. A veš-mašina je vrlo prikladna za to. Stavite ih na program za osjetljivo pranje, s minimalnom temperaturom i bez centrifuge. Čistu prostirku dobro obrišite peškirom i ostavite da se osuši. Tek kad se potpuno osuši, zarolajte i spremite do upotrebe. Isto tako, gumene i tekstilne autotepihe ili otirače možete prati i u veš-mašini. Samo pazite da na njima nema blata ili krhotina.

Igračke i kocke

Sigurno ste već prali plišane igračke u veš-mašini, ali niste se sjetili da na taj način možete prati i mnoge druge. Plastične igračke također zahtijevaju čišćenje, a sigurno ne želite ručno prati svaki detalj. Evo ideje: sakupite ih i čvrsto zatvorite u posebnu vrećicu – i operite ih u veš-mašini. Brzo, jednostavno i učinkovito!

Spužva za kupanje i zavjesa za tuš-kadu

Iako redovno koristite spužvicu za kupanje, klice se i dalje skupljaju i razmnožavaju na njoj. Dobra stara veš-mašina odlično će je dezinficirati, a isto tako dezinficirat će i zavjesu za tuš-kadu. Preporučuje se to činiti barem dva puta mjesečno jer bakterije vole topla i vlažna mjesta.

Ruksaci i torbe

Kada raspakiramo prljavu sportsku obuću i prosute namirnice, ne preostaje nam ništa drugo nego oprati ruksak ili torbu. Obavezno izvadite sve iz džepova, zatvorite sve patentne zatvarače, zalijepite čičak i uklonite ukrasne elemente koji se mogu skinuti. I već znate pravila za pranje neobičnih stvari.

Pribor za kućne ljubimce

Ako vaš ljubimac ima sintetičku ogrlicu ili povodac, možete ih sigurno prati u veš-mašini. Svake sedmice operite u mašini sve što pripada životinji - ne samo ogrlice i povoce već i prostirke, krevete i deke jer tako čuvate zdravlje svog ljubimca.

UGG čizme

Čizme UGG se nose zimi, uz helanke i tople čarape. Noga se na toj vrućini neminovno znoji. Kako biste izbjegli neugodne mirise i nakupljanje bakterija u krznu, ovakve čizme perite u veš-mašini, na programu za osjetljivi veš i samo hladnom vodom. Centrifuga i sušenje ne dolaze u obzir!

Podloga za miš

Priznajte, pijete li kafu ili čaj za kompjuterom? Zaboravljate oprati ruke kad izađete van? Ne brišete svoj sto redovno? Zamislite šta ostaje na vašoj podlozi za miš! Pravilo pranja: podlogu obavezno staviti u vrećicu za veš, uključiti program za osjetljivo pranje i postaviti na srednju temperaturu (40 stepeni).

Pribor za kosu

Dodaci za kosu, kao što su gumene trake, elastične trake i mekane vezice, upijaju masnoću kože, znoj, skupljaju prašinu i bakterije. Kako bi vaša kosa bila zdrava, a gumice lijepe i čiste, perite ih u veš-mašini, ali ih obavezno stavite u vrećicu za pranje.

Jastuk

Jastuk skuplja znoj, kožnu masnoću, grinje, ostatke kozmetike, pa se na njemu razmnožavaju patogene bakterije i svi ostali mikrobi. Ako imate jastuk od prirodnog perja i paperja, zaboravite na mašinsko pranje i obratite se posebnim firmama koje će vašu posteljinu očistiti bez oštećenja.

Ali jastuci punjeni sintetikom (silikonska vlakna, memorijska pjena, spužva, poliester itd.) dobro podnose pranje u veš-mašini uz ove parametre:

-program za fino veš ili ručno pranje

-temperatura do 40 stepeni

-do 1.000 okretaja u minuti

-dodatno ispiranje

Jastuk se stavlja u mašinu bez jastučnice, osim one koja se uz njega isporučuje u fabrici. Bubanj nije potrebno puniti do kraja, tako da u jednom ciklusu možete oprati jedan do dva jastuka. U bubanj treba staviti i posebne kuglice za pranje koje omogućuju da jastuk zadrži svoj oblik. Tekući deterdžent ulijte u odjeljak za prašak.

Jastuk sušite na terasi, izložen suncu ili u dobro prozračenoj prostoriji. Jastuke i posteljinu također treba provjetravati i izlagati sunčevoj svjetlosti jer sunčeva svjetlost ubija bakterije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.