SAVJETI

Ako vam je bijela odjeća posivjela ili požutjela, ubacite ovaj začin u mašinu

On bi trebao djelovati poput abraziva i na taj način ukloniti prljavštinu ili drugu boju s odjeće

Kada ubacite biber u mašinu, ne smije biti previsoka temperatura. Facebook

E. Ag.

1.9.2023

Bijela košulja, bijela majica ili bijelo donje rublje uvijek su na početku najčišće bijele boje. Međutim, već nakon nekoliko pranja postaju prljavo bijeli, sivi... Mogu čak i požutjeti, ako se peru s obojenim komadima.

Internetski savjetnici tvrde da su pronašli spasonosno rješenje uz koje će bijela odjeća ponovno biti bijela. I to uz jednu namirnicu koja zapravo nema puno veze s bijelom bojom u klasičnom smislu. Riječ je o - ne biste vjerovali - biberu, piše Jutarnji list.

Ovaj začin koji mnogi imaju u svom domu trebao bi, dakle, pomoći u čišćenju bijele odjeće. Da biste to postigli, tvrde internetski savjetnici, u veš-mašinu trebate staviti isključivo bijeli veš, a u bubanj dodati kašičicu bibera. Primjerice, krupnije samljeven crni biber. On bi trebao djelovati poput abraziva i na taj način ukloniti prljavštinu ili drugu boju s odjeće. No, da bi talog nestao s rublja, nije dovoljan samo biber.

Uobičajeno, u odjeljak mašine treba dodati i odgovarajuće sredstvo za pranje veša. Pritom se ne smije prati na previsokim temperaturama, gornja granica trebala bi biti 40 stepeni, a preporučljivije bi bilo 30 stepeni. Rezultat bi, tvrdi se, trebao biti obećavajući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.