KORISNO

Stručnjak otkrio grešku koju mnogi prave, a zbog koje rastu računi

Stručnjak je upozorio na jednu grešku koju mnogi rade, a zbog koje rastu računi - postavljanje termostata na pogrešno mjesto u kući

Uštedite struju. Facebook

M. Z.

3.10.2023

Položaj termostata može uveliko utjecati na visinu nečijih računa, piše Express.co.uk. Rajan Harison (Ryan Harrison) s Energyadvicehelpline.org objasnio je da mnogi rade uobičajenu grešku kada su u pitanju termostati.

Ne daje tačnu temperaturu

- Jedna od grešaka koje mnogi ljudi rade je postavljanje termostata na pogrešno mjesto u kući. To znači da neće moći dati tačnu temperaturu okoline, zbog čega ćete u konačnici plaćati više - naveo je.

On preporučuje da termostat stavite na unutrašnji zid prostorije koju dosta koristite, kao što je, naprimjer, dnevni boravak.

Navodi da to može dovesti do uštede novca. Termostat je najbolje postaviti negdje gdje nema propuha jer propuh uzrokuje oscilacije temperature, piše N1.

Nejtan Martin Nikols (Nathan Nicholls) iz kompanije koja se bavi vodoinstalacijama i grijanjem navodi da treba izbjegavati postavljanje termostata u određenim prostorijama kao što su kupatilo i kuhinja.

- Iako možda inače provodite puno vremena u kuhinji, vlaga u zraku od kuhanja i pranja može pokvariti termostat i također utjecati na temperaturu u domu - objasnio je, navodeći da slično vrijedi i za kupatila gdje vrući tuš, također, utječe na temperaturu.

Hladnija kupatila

- Osim toga, kupatila su obično hladnija, tako da ne želite termostat postaviti na neku temperaturu misleći da vam cijela kuća jednako hladna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.