OBRATITE PAŽNJU

Ovaj kućanski aparat nikad ne uključujte u produžni kabal

Veliki postotak požara odnosi se na nepravilno korištenje pojedinih kućanskih uređaja

Nije svaki produžni kabal sposoban da podrži različite električne snage uređaja koji su na njega spojeni. Facebook

E. Ag.

4.12.2023

Zima kalendarski još nije stigla, ali hladniji dani jesu, pa je značajno da se podsjetimo na neke važne stvari kojih se treba pridržavati.

Veliki postotak požara odnosi se na nepravilno korištenje pojedinih kućanskih uređaja, pa nam sa svih strana ovih dana redovno stižu upozorenja.

Veliki broj

Grijalice su drugi najčešći uzrok požara, pa je to alarm za sve koji se griju na njih, a po statistici je taj broj velik. Kada se nepravilno koriste, grijalice lako mogu postati najgora noćna mora vatrogasaca.

Stručnjaci napominju da, kada su grijalice uzrok požara, to je najčešće uzrokovano upotrebom produžnog kabla na koji ih većina spaja. Nije svaki produžni kabal sposoban da podrži različite električne snage uređaja koji su na njega spojeni, uglavnom u isto vrijeme. Ako ostavite produžni kabal i grijač bez nadzora, može se vrlo lako dogoditi katastrofa, piše Krstarica.

Kako zadržati toplotu

Prije nego što sljedeći put uključite grijalicu, imajte na umu sljedeće:

1. Nikada ne ostavljajte uključenu grijalicu bez nadzora.

2. Nemojte spavati dok grijalica radi.

3. Držite grijač najmanje jedan metar udaljen od namještaja, pokrivača, odjeće i zavjesa.

Stručnjaci savjetuju i da bi bilo dobro razmisliti i o tome kako spriječiti hlađenje prostorije. Umjesto da pribjegavate opasnim načinima grijanja svog doma, posvetite malo pažnje tome kako zadržati toplotu u domu. Nabavite traku za prozore i vrata ili neke štitnike koji će zadržati toplinu i spriječiti da puše ispod vrata. Također, možete koristiti foliju s mehurićima za postavljanje na prozore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.