POPRIMI RUŽAN MIRIS

Koliko dugo mokra odjeća može stajati u veš-mašini prije nego što postane pljesniva

Stručnjakinja za čišćenje sada je otkrila koliko dugo odjeća može biti mokra prije nego što postane pljesniva

Ne smije duže od 12 sati. Better Homes & Gardens

M. Z.

5.12.2023

Stručnjakinja za čišćenje podijelila je koliko se tačno mokra odjeća može ostaviti u veš-mašini prije nego što postane pljesniva.

Stoji satima

Svima nam se to ponekad dogodi, operemo odjeću i onda je zaboravimo, ostavimo je u mašini satima, ponekad čak i danima prije nego što smo je izvadimo. 

@madamesweat Can you leave wet laundry overnight? #wetlaundry #wetlaundryhack #laundryhack #laundryhacks #laundrytok #moldandmildew #madamesweat #madamesweatisconcerned ♬ Heirloom - Joshua Kyan Aalampour

Ako ste to ikada učinili, trebate znati da kad izvadite odjeću, ponekad ona može smrdjeti na plijesan, što znači da je morate oprati iznova. Međutim, stručnjakinja za čišćenje Meri Fater (Mary Futher) sada je otkrila koliko dugo odjeća može biti mokra prije nego što postane pljesniva, prenosi Mirror.

Dijeleći svoje saznanje na društvenim mrežama, Meri je objasnila da se veš može ostaviti najviše 12 sati bez opasnosti od pojave plijesni.

Rekla je:

- Općenito pravilo je da, ako ostavite odjeću mokru duže od 12 sati, to je granična tačka. Morate je ponovo oprati i upotrijebiti pola šoljice sode bikarbone s deterdžentom kako biste se riješili te plijesni.

Ljudi koji su bili šokirani savjetima i rekli su da su bili mnogo stroži prema svojoj odjeći.

Reakcije pratilaca

“Dva sata mi je maksimum, inače je perem ponovo. Mogu namirisati plijesan ako je predugo mokra”, rekla je jedna korisnica. Druga je dodala: “Ne znam tačno vrijeme, ali moj nos zna. Najmanji dašak plijesni i ja je ponovo operem.”

Međutim, drugi su bili daleko ležerniji i opušteniji. Jedna je mama napisala: “Redovno ostavljam mokar veš unutar 24 sata. Obično upalim veš-mašinu prije nego što stavim svoje dijete u krevet i onda sljedeću večer izvadim taj veš i stavim novi.” Drugi je korisnik napisao: “Moje stoji u veš-mašini četiri dana”, a sljedeći se nadovezao: “Samo dodam pola šoljice bijelog sirćeta na svako punjenje i može proći dva dana bez smrada.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.