OTJERAJTE NAMETNIKE

Mravi, moljci i žohari ne podnose ovaj miris, riješite ih se zauvijek

Napravite sredstva za uništavanje insekata koji se najčešće pojavljuju u kući

Riješite se nametnika. Facebook

M. Z.

11.12.2023

Mravi, žohari i moljci ne samo da su dosadni već mogu da naprave štetu ako ih ne uništite na vrijeme.

Napravite sredstva za uništavanje insekata koji se najčešće pojavljuju u kući. To ćete uraditi lako, od sastojaka koje vjerovatno već imate u kući.

Skrob uništava mrave

Obično dolaze u kuću u potrazi za hranom. Zato ih najčešće ima u kuhinji. Razmutite kukuruzni skrob u vodi i poprskajte putanju kojom se kreću, ali i sve mrave koje vidite. Drugi način je da ih prvo usisate, pa da stavite isjeckanu koru pomorandže ili limuna na mjesta kuda su išli. Mravi ne podnose miris citrusa, pa će se držati dalje od vaše kuće.

Kedar tjera moljce

Male napasti koje mogu da se nasele u ormarima, namještaju i kuhinji otjerat ćete ako poprskate ta mjesta vodom u koju ste sipali nekoliko kapi eteričnog ulja kedra. Moljci ne podnose njegov miris. Kada vratite stvari, stavite platnene kesice koje ste napunili mješavinom usitnjenih suhih začina (lovor, majčina dušica, lavanda i karanfilić).

Mješavina protiv žohara

Pomiješajte iste količine šećera i sode bikarbone i pospite po mjestima gdje ste primijetili žohare. Šećer ih privlači, pa će pojesti tu mješavinu, a onda će ih soda bikarbona uništiti. Žohari ne podnose miris limuna pa kada brišete podove, iscijedite u vodu jedan limun radi prevencije – neće vam ulaziti u kuću više, piše Najžena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.