KORISNI SAVJETI

Trikovi za lakše čišćenje rerne

Postoje načini koji mogu pomoći tokom tog procesa

Čišćenje je zamoran proces. Facebook

Dž. R.

19.3.2024

Čišćenje rerne nije nimalo zabavan zadatak, ali postoje načini koji mogu olakšati taj proces.

Parno čišćenje

Napunite posudu za pečenje vodom i dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Zagrijte rernu na niskoj temperaturi i ostavite da para djeluje nekoliko minuta. Para će omekšati naslage masnoće i ostataka hrane, olakšavajući njihovo uklanjanje, prenosi Lifestyle.

Soda bikarbona i voda

Napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na prljave dijelove rerne. Ostavite da odstoji preko noći, a zatim obrišite vlažnom krpom. Soda bikarbona će pomoći u uklanjanju tvrdokornih nakupina i neugodnih mirisa.

Ocat je još jedan prirodni čistač koji može pomoći u uklanjanju masnoće i ostataka hrane iz rerne. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:1 i nanesite smjesu na prljave dijelove. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim obrišite vlažnom krpom.

Limunska kiselina

Limunov sok također može biti koristan pri čišćenju rerne. Iscijedite sok i nanesite ga na prljave dijelove. Limunska kiselina će pomoći u otapanju masnoće i hrane, olakšavajući njihovo čišćenje.

Ako se na dnu rerne nalazi tvrdokorna masnoća ili fleke, stavite na dno rerne komad papira. Tokom sljedećeg pečenja, masnoća će se zagrijati i omekšati, olakšavajući njeno uklanjanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.