KORISNO

Savjeti pomoću kojih se zumbul neće savinuti

Cvijet slatkastog mirisa koji osvaja svojom ljubičastom, bijelom ili ružičastom bojom

Često se dogodi da se zumbul nagne na jednu stranu. Facebook

Z. K.

27.5.2024

Među mirisnim vjesnicima ranog proljeća svoje mjesto ima i zumbul, cvijet slatkastog mirisa koji osvaja svojom ljubičastom, bijelom ili ružičastom bojom. Jedan od problema koji se javlja kada zumbul unesemo u dom jest nagnuće, odnosno savijanje teškog cvijeta.

Problem stvori težina cvjetova

Naime, zumbule u dom obično unosimo kada su u cvatu ili na samom rubu cvjetanja, a u zatvorenom prostoru treba mu tek nekoliko dana da procvjeta, nakon čega problem stvori težina cvjetova. I često se dogodi da se zumbul nagne na jednu stranu.

Osim toga, razlozi savijanja mogu biti i nedovoljno svjetlosti ili prekomjerna vrućina. Zumbule stavite na svijetlo mjesto, ali nemojte ih izlagati direktnoj svjetlosti.

U svakom slučaju, bez obzira na uzrok, postoje trikovi pomoću kojih možete riješiti ovaj problem, odnosno spriječiti savijanje zumbula.

Omotajte stabljiku

Drveni štapić zabodite u tlo pa vrpcom zavežite za stabljiku zumbula kako se ne bi savinula. Jedna od mogućnosti koja će i lijepo izgledati jest stabljika bambusa.

Cvjećarskom žicom omotajte stabljiku tako da žica bude "nevidljiva" ili što manje vidljiva. Ona će držati cvijet u uspravnom položaju. Ako zumbule držite u vazi, rješenje je također vrlo jednostavno. Cvijeće stavite u dovoljno visoku vazu koja će ga držati na mjestu, odnosno u uspravnom položaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.