SAVJETI

Kako se riješiti mačijih dlaka

Neke mačke imaju vrlo gustu poddlaku koju ćete pronaći u svakom kutku svog doma

Važno je redovno četkanje. Facebook

M. Z.

27.1.2023

Neke mačke imaju vrlo gustu poddlaku koju ćete pronaći u svakom kutku svog doma.

Svejedno je li riječ o kratkodlakim ili dugodlakim mačkama, svima je jedno zajedničko – opada im dlaka. 

Dlake na crnim hlačama, na rubovima tepiha i na sofi. Većina vlasnika mačaka zna kako je to. S vremenom se može stvoriti pravi sloj filca, posebno na omiljenom mjestu za izležavanje vaše mačke.

Opadanje dlake je neizbježno

Opadanje dlake je normalna pojava i nema razloga za brigu. Baš kao i kod ljudi, mačija dlaka s vremenom odumire i opada u korijenu.

Sezona linjanja

Opadanje dlake dostiže vrhunac dva puta godišnje u fazi linjanja. Pogotovo u proljeće, kada se mački prorijedi dlaka i gusta zimska dlaka postaje paperjasta i rjeđa.

Srećom, vlasnicima mačaka u vječitoj borbi s dlakom na raspolaganju su provjerene metode i praktični alati.

Redovno četkanje suzbit će problem u korijenu.

Svatko ko ima mačku zna da mačiji jezici mogu ogrepsti! Razlog tome su papile, male čekinje koje funkcioniraju poput ugrađenog češlja. Prilikom njegovanja, mačke se jezikom koriste za automatsko uklanjanje otpale dlake.

Međutim, u sezoni linjanja to jednostavno nije dovoljno. U divljini bi naše ljubimice lutale kroz grmlje i tako si pomogle u uklanjanju suvišne dlake.

Kao vlasniku kućne mačke, ovaj je zadatak prepušten vama. Trebali biste redovno četkati otpalu dlaku vaše ljubimice. Time činite vašoj mački uslugu, a i sebe štedite dosadnog usisavanja.

Čak i uz najtemeljitiju njegu, dlake se ne mogu u potpunosti izbjeći. Dakle, što učiniti ako ne znate više koje je boje vaš kauč ili je vaša mačka odabrala vaše traperice kao svoje omiljeno mjesto za drijemanje?

Proizvođači su također osmislili korisne alate za dlake kućnih ljubimaca na namještaju i odjeći. Usisavači, gumirane četke i ljepljivi valjci za dlačice pouzdana su pomoć u uklanjanju mačijih dlaka s namještaja za sjedenje i drugog tekstila.

Ostanite dosljedni

Važno je da ostanete dosljedni od samog početka i redovno uklanjate mačiju dlaku. Pogotovo mjesta na kojima mačka voli boravit će nakon kratkog vremena biti prekrivena dlakom.

Ako je vaša mačka ležala na vašoj odjeći i ostavila veliki pramen dlake na njoj, prvo upotrijebite fen za kosu. Pokušajte ukloniti dlaku pomoću snažnog puhanja.

Poslije ostaju samo tvrdokorne dlačice. To vam olakšava uklanjanje dlake s drugim alatima.

Dlake koje lete po cijeloj kući mogu postati naporne. Na svu sreću, postoje alati pomoću kojih ćete se lako riješiti mačije dlake. Ugodno četkanje, redovno čišćenje kuće i povremeno četkanje odjeće ključni su za kućanstvo bez dlaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.