HUMANOST NA DJELU

Kakva transformacija: Pas s lavljom grivom neprepoznatljiv nakon što mu je ošišano gotovo 5 kilograma krzna

Služba za spašavanje životinja iz Espanjole u Novom Meksiku iz jednog dvorišta izbavila je psa koji je bio toliko zapušten da je ličio na lava

Pas prije šišanja. Facebook

M. Z.

13.10.2023

Služba za spašavanje životinja iz Espanjole u Novom Meksiku iz jednog dvorišta izbavila je psa koji je bio toliko zapušten da je ličio na lava.

Bio uplašen

Kada su ga doveli u Espanjola Humane (EH), neprofitnu organizaciju koja se bavi spašavanjem i njegom napuštenih kućnih ljubimaca, tim njegovatelja je odmah priskočio u pomoć́ ovom jadnom psu, prenosi The Dodo.

Pokušali su da ga smire i učine da mu bude što prijatnije, ali je pas bio previše uplašen da bi dozvolilo bilo kome da se približi.

-Bio je prestravljen, jer nije mogao ništa da vidi i očigledno ga je sve boljelo", rekao je Alen iz EH tima. Kao da je svaki centimetar njegove kože vrištao od bola.

Sve ga je boljelo

Jedan od članova EH znao je kako će pomoći psu, bez izazivanja dodatnog bola ili stresa.

Odnijeli su ga u operacionu salu, dali mu sedativ, a zatim započeli zastrašujući zadatak uklanjanja dugačke, zamršene i prljave dlake.

Bio je potreban skoro čitav sat da se sva ućebana dlaka ukloni s tijela ovog jadnog psa koji je, kako se ispostavilo poslije mjerenja, na leđima nosio gotovo pet kilograma krzna!

Kada se probudio, pas koga su nazvali Đuzepe je živnuo, ali nije znao kako da se ponaša zbog iznenadne prijatne promjene.

Njegovi spasioci kažu da je dugo i mirno sjedio na krevetu i polako jeo.

Kad mu je skinuto bezmalo pet kilograma dlake, pokazalo se da ovaj slatki dečko pati od prekomjerne debljine. Veterinarski tim je otkrio da ima i hipotireozu, što usporava njegov metabolizam, pa kilogrami koje je "nabacio" utječu na njegovu sposobnost da normalno diše i hoda.

Đuzepeu predstoji dug put do izlječenja, ali ga prijatelji iz Espanola Humane ne napuštaju. I ne žure da ga isprate.

Čekaju udomitelja

- Potrebna mu je ljubav - kažu ovi dobri ljudi koji su veoma sretni što su u mogućnosti da pomognu Đuzepeu.

Iako Đuzepe još nije spreman da ode u novi dom, njegovi prijatelji znaju da će doći dan kad će neka porodica uzeti ovog "bivšeg lava" koji će živjeti sretno do kraja života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.