LJUBIMCI

Treba li uopće kupati mačke

Kupanje mačaka tema je koja izaziva mnogo rasprava među ljubiteljima ovih elegantnih ljubimaca

Mačke se čiste same. Instagram

M. Z.

10.3.2024

Kupanje mačaka tema je koja izaziva mnogo rasprava među ljubiteljima ovih elegantnih ljubimaca. Na prvi pogled, čini se nepotrebnim kupati biće koje provodi znatan dio svog vremena čisteći se samo. Međutim, postoje situacije kada je kupanje mačaka preporučljivo ili čak neophodno.

Prirodno ponašanje i samočišćenje

Mačke su poznate po svojoj sposobnosti samočišćenja. One koriste svoj jezik, koji djeluje kao prirodni četkica, za uklanjanje prljavštine, otpadaka i mrtvog krzna iz svoje dlake. Ovaj proces ne samo da ih drži čistima već i raspoređuje prirodna ulja po dlaci, održavajući kožu zdravom i dlaku sjajnom. Zbog ove prirodne sklonosti ka čistoći, većina mačaka rijetko treba klasično kupanje.

Kada je kupanje potrebno

Postoje situacije kada mačke mogu trebati pomoć u održavanju čistoće:

Mačke koje provode vrijeme vani mogu doći u kontakt s prljavštinom, blatom, hemikalijama ili otpadom koji se ne mogu lako ukloniti samočišćenjem.

Mačke s dugom dlakom ponekad se ne mogu u potpunosti očistiti same, posebno ako se dlaka zamrsi ili se formiraju čvorovi.

Pretilost ili zdravstveni problemi mogu ometati sposobnost mačke da dosegne sve dijelove svog tijela, ostavljajući neka područja nedovoljno očišćena.

Starije mačke često imaju smanjenu fleksibilnost, što može utjecati na njihovu sposobnost samočišćenja.

U slučaju kontaminacije štetnim tvarima koje mačka ne bi smjela lizati, kao što su neke vrste ulja, boje ili otrovne supstance.

Koliko često kupati mačku

Frekvencija kupanja ovisi o gore navedenim faktorima. Za većinu zdravih, unutrašnjih mačaka koje se redovno čiste, kupanje može biti potrebno samo jednom ili dva puta godišnje, ako uopće. Mačke s dugom dlakom ili one koje se ne mogu u potpunosti samočistiti možda će trebati češće kupanje, svakih nekoliko mjeseci, piše Index.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.