KULTURA

Neće me uplašiti ruska publika

Mario Drmać o gostovanju u Permu i sezoni u pozorištu

H. LISIĆ

11.8.2014

 

Kao dio glumačkog tima predstave “Gospodin Jastuk” Pozorišta mladih Sarajevo, glumac Mario Drmać učestvovat će u oktobru na Prvom međunarodnom festivalu “Martina McDonagha” u ruskom gradu Permu.

- Pred kraj godišnjeg odmora dobio sam informaciju da će naše pozorište imati čast učestvovati na festivalu u Rusiji. Naravno, sva radost vezana je za odlazak izvan granica i festivalsko druženje s novim licima, posebno za odlazak u Rusiju u ovo vrijeme, kada je sam put teško planirati. "Gospodin Jastuk" ima festivalsku koncepciju te zaista zaslužuje da bude prikazan na ovakom festivalu. S nestrpljenjem očekujem izvođenje predstave i reakcije - kazao nam je Drmać, koji se trenutno odmara na Jadranskom moru.  

Specifičan lik

U predstavi “Gospodin Jastuk” tumači lik Miše.

- To je vrlo specifičan lik i bez prave emocije teško ga je igrati. Uz dobru partnersku igru, veoma sam zadovoljan urađenim tako da uz neku pozitivnu tremu, koju ću sigurno imati, nema mjesta za onu drugu vrstu treme, koja bi me uplašila da igram pred ruskom publikom - kaže Drmać.

 

Lutkarska predstava s djevojkom Alisom
 - Za novu sezonu nemamo ništa precizno dogovoreno. Dosta se govorilo i planiralo o novoj dječijoj predstavi i siguran sam da će biti nešto lijepo za mlade, ali i za najstarije i najmlađe. Sa svojom djevojkom Alisom Čajić, koja je, također, glumica, otvorio sam udruženje s kojim već pripremamo dječiju lutkarsku predstavu kojom se želimo predstaviti publici u BiH, a ako uspije, i izvan granica - otkriva Drmać.

 

Još kao honorarac od 1999. i sada kao dugogodišnji stalni član Pozorišta mladih, zahvaljujući nametljivosti igre i ljubavi, kao i tematskom repertoaru ovog pozorišta, glumac navodi da je veoma zadovoljan  ulogama koje je postigao i koje su mu dodijeljene.

- Od mačke, vodonoše, majmuna, hamala, nespretnjakovića, dječaka, ubice do žena, vještica, glumačkih diva, bajkoljubaca... Samo je to dio uloga i karaktera koje sam imao i imam na repertoaru ovog pozorišta. Svakako, njihov sjaj ne bi bio bez mojih dragih kolega i zaposlenika koje su na zavidnom nivou. Situacija jeste teška, ali naše pozorište, pozorište svih generacija, kako ga zovu, sigurno će od malih sredstava napraviti itekako zanimljivu i razigranu predstavu i nekoga privući - kaže Drmać.

Poseban način

Tokom protekle sezone u Pozorištu mladih Sarajevo Drmać je bio i dio obnovljene predstave "Bajka o Sarajevu". Zamijenio je starijeg kolegu Seada Bejtovića.

- Nisam ljubitelj alternacija iako sam dosta puta dobio ponudu ostalih pozorišta za neke alternacije i uskakanje u tuđe uloge. Često sam odbijao, jer svako ima svoj način igre i proces stvaranja, a i teško mi je, pa i mrsko, raditi neku ulogu uskakanjem na nekoliko dana i boriti se za svoju kreaciju i mijenjanje. Ipak, ulogu u “Bajci o Sarajevu” prihvatio sam, jer u potpunosti odgovara mojim prohtjevima, a gledao sam je u Seadovoj izvedbi. Nas dvojica imamo isti nerv tako da mi nije bilo teško uraditi zamjenu. S druge strane, predstava zaslužuje podmladak i priliku da je nove generacije vide i nešto nauče - rekao je Drmać.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.