KULTURA

„Knjiga o džungli“ odnijela najviše nagrada

Okončani 21. susreti pozorišta lutaka u Buogojnu

Autor:A. Mandžić

28.9.2014

U Bugojnu su  dodjelom nagrada završeni 21. Susreti pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini Žiri dodjeljuje Dječijem pozorištu Republike Srpske iz Banja luke za predstavu „Knjiga o džungli“. Nagrada za najboljeg glumca dodjeljena je Đorđu Jankoviću za animaciju lutaka Tabaki i Lešinar Čil, u istoj predstavi. Naboljom glumicom žiri je proglasio Sonju Goronju za uloge Vidarice, Vile i Naroda u predstavi „Odkamena priča“ u izvedbi Studija lutkarstva Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra, a Ljubici Ostojić za istu predstavu dobila je nagradu za najbolji tekst bosanskohercegovačkog autora.

detalj-iz-pobjednicke-predstave-knjiga-o-dzungli-12

Detalj iz pobjedničke predstave

Nagradu za najbolju režiju dodjeljena je Dubravki Zrnčić za predstavu „Odkamena priča“ Studija lutkarstva Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra. Najboljim kreacijama lutaka žiri je proglasio lutke u predstavi „Ledeno srce“ Pozorišta lutaka Mostar, čiji autori su: Petar Čekurov, Dimitar Dimitrov, Milen Avramov, Anelia Sadovska i Ganka Kirilova. I najbolja scenografija je pripala istoj predstavi, u kojoj  su prezentirana  najbolja  scenografska rješenja.
        
Najbolja originalna muzika je u predstavi „Knjiga o džungli“ Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević. Žiri je nagradu za najbolju koreografiju dodijelio Đuli Čerepešu za koreorgafiju u predstavi „Knjiga o džungli“ .

Dodijeljena su i tri specijalna priznanja: Ivoru Martiniću za dramatizaciju romana „Knjiga o džungli“, Mariju Drmaću za animaciju lutke „Mali muk“ u istoimenoj predstavi Pozorišta mladih Sarajevo i Božani Bijelić za ulogu Bagire u predstavi „Knjiga o džungli“. Žiri je radio u sastavu: Maja Lučić, Mario Ćulum i Strajo Krsmanović.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.