KULTURA

Elmir Jukić:Tapšanja po ramenu su prošla, lova se potrošila

Povodom sedam godina "Žabe"

T. ĐEVIĆ

22.1.2015

Predstava "Žaba" reditelja Elmira Jukića stekla je kultni status. Osim igranja na matičnoj sceni Kamernog teatra 55, zabilježila je brojna gostovanja u BiH, regiji, ali i šire, a ove godine slavi sedmi rođendan. 

Reditelj Jukić govorio nam je o zavidnom "trajanju" komada na sceni u vrijeme kada se sve manje posjećuje teatar. Podijelio je s nama kako sada, poslije toliko godina igranja, gleda na uspjeh "Žabe".

Aplauzi publike

- Gledam na to kao na osvojeno prvenstvo u sezoni 1997./1998. Lijepo se sjetiti tog uspjeha, ali tapšanja po ramenu su prošla, lova se potrošila, autogrami podijelili. Davno bilo, prošlo, ponovilo se - iskren je Jukić.

Protagonisti „Žabe" Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović progovaraju o današnjoj situaciji koja vlada ne samo u BiH već i u Srbiji i Hrvatskoj. I poslije brojnih igranja publika se rado vraća da pogleda komad te aplauzom isprati aktere sa scene. Jukić navodi da nema recept za uspjeh.

- Ne znam tajnu uspjeha, ali mislim da je važna „živa tema" koja publiku interesira i pokreće joj snažne emocije. Sjajna glumačka podjela koja ubija namrtvo jedan je od jačih aduta predstave - govori reditelj.

Manjka vremena

Postoji ideja da „Žaba" bude prenesena na filmsko platno te da prema njenom tekstu snimi dugometražni film. Međutim, detalja još nema, s tim da Jukić vjeruje da će doći do realizacije ovog plana. 

- Ozbiljno radim na tome. Strasti ne manjka, manjka vremena i sreće - kaže Jukić. 
 
Na sceni Kamernog teatra 55 „Žaba" je ponovo na repertoaru 29. i 30. januara u 20 sati. 

Brojna priznanja

Žaba" se okitila brojnim nagradama, između ostalih na Splitskom festivalu "Marulovi dani“, na Pozorišnim igrama u Brčkom, na Festivalu "Zoran Radmilović" u Zaječaru te Festivalu glumca u Nikšiću... 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.