KULTURA

Radovi 24 umjetnika iz cijelog svijeta u Titovom bunkeru

Otvoren treći ciklus Bijenala savremene umjetnosti DO ARK Underground

Autor:M. Ć.

24.4.2015

Danas je u Titovom bunkeru u  Konjicu otvoren treći ciklus  Bijenala savremene umjetnosti DO ARK Undergraund, u kojem su učestvovala 24 umjetnika iz Izraela, Austrije, Albanije, BiH-e, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Rusije i Italije.

Svečano su treći ciklus otvorili selektori u ime Republike Albanije, Margarete Makovec i Adela Demetja, te u ime Republike Austrije Anton Lederer.

Nakon obilaska objekta ARK i postavki u okviru Bijenala, Ministar kulture Austrije, Joseph Ostermayer i Ministar civilnih poslova BiH-e, Adil Osmanović, potpisali su Deklaraciju podrške Bijenalu.

optvoren-treci-ciklus-bijenala-1

Foto: Avaz (S današnjeg otvorenja)

Podsjećamo, ovaj projekat ima podršku i UNESCO-a još od 2009.godine.Program Bijenala je i  uvršten u zvanični program  obilježavanja 70.-godišnjice UNESCO-a.

- Kroz ovaj cijeli projekat , uvidjeli smo  povezivanje umjetnika i transformaciju jednog vojnog u kulturni objekat-istakao je šef Atenskog Ureda UNESCO-a za Jugoistočnu Evropu, Siniša Šešum.

- Nakon otvaranja ovog ciklusa u Titovom bunkeru sada imamo preko 100 radova i možemo reći da je ovdje najznačajnija kolekcija  savremene   umjetnosti  u jugoistočnoj Evropi, koja vrijedi 5 miliona eura-istakao je direktor projekta Bijenala, Edo Hozić. 

Podsjećamo zemlje partneri prvog ciklusa Bijenala bile su Srbija i Crna Gora, dok su drugi ciklus podržale Hrvatska i Turska.

-Zadovoljstvo mi je što sam učestvovao u ovom projektu koji ima veliki značaj na uvezivanju kulture i umjetnika iz cijelog svijeta-istakao je selektor Bijenala u  ime R Austrije, Anton Lederer.

Leone Contini umjetnik je iz Italije, a njegov  rad se zove „Stanovnici“.

Dante Buu dolazi iz Crne Gore, a svojim radom „Brate ti si moja sestra“, problemizira rodne aspekte distinkcije između javnog i privatnog, njihove važnosti u društvfu sa posebnim osvrtom na ideologiju  bivše nam zajedničke države Jugoslavije. Treći ciklus Bijenala otvoren je do 26.oktobra.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.